Socialdemokraterna går sina egna vägar så länge det går

I den politiska retoriken låter det ibland som om inbördeskrig och statskupp väntade runt hörnet. Härvidlag lever dock politiken i sin egen bubbla.

Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson leder partier som röstar som Ulf Kristerssons regering i nästan lika stor omfattning.  Så ser det ut. Vilket är bra. Men det säger inte särskilt mycket om hur det kommer att bli framöver.

Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson leder partier som röstar som Ulf Kristerssons regering i nästan lika stor omfattning. Så ser det ut. Vilket är bra. Men det säger inte särskilt mycket om hur det kommer att bli framöver.

Foto: TT/Montage av Widar Andersson

Krönika2023-08-07 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ser vi på hur opinionen utvecklats under det år som snart har gått sedan riksdagsvalet så är det nämligen mer stiltje än storm. Den senaste undersökningen jag tagit del av är Aftonbladet Demoskop från den 4 augusti.Moderaterna och SD når tillsammans lite drygt 40 procent av väljarna medan Socialdemokraterna vinner 34, 5 procent. I stort står det still även om det enligt Demoskop kanske finns en svag tendens att regeringsunderlagets partier kommer närmare oppositionen. Det skiljer nu knappt två procentenheter mellan blocken. Småpartierna är förstås väldigt små. Men det är inget konstigt med det. Folk flockas runt Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna. När det om tre år är dags för val igen finns det anledning för väljarna att åter snegla på de små partierna för att utröna om något eller några av dem kan bidra till en framgång för det block som väljaren helst vill ha.  

För dagen finns det bara ett block i politiken. Regeringspartierna och samarbetspartiet SD håller ihop. Enligt en analys av riksdagsvoteringarna som DN låtit göra (1 augusti) har SD röstat med regeringen vid 66 procent av omröstningarna. Socialdemokraterna håller med regeringen i 59 procent av voteringarna. Centerpartiet är det parti som oftast röstar mot regeringen. Sådana här voteringsmätningar är dock svåra att ha som underlag för intressanta analyser av politiken. De flesta partier är ganska överens om mycket. Många omröstningar är partipolitiskt okontroversiella. Hur som helst. 

Vänder vi på kuttingen och kollar hur ofta de fyra oppositionspartierna håller ihop så ser vi att man är mycket långt ifrån att nå upp till de 66 procents sammanhållning som SD och regeringspartierna kan visa upp. V och C är bara på samma sida vid 21 procent av riksdagens voteringar. Mest sams är MP och V som håller ihop i nästan varannan omröstning. S och MP når varandra i 41 av hundra voteringar. Kort sagt är det mycket långt fram till ett läge där vi kan tala om ett oppositionsblock som utmanar regeringsblocket. Känner jag mina socialdemokrater rätt så är man nog nöjda med läget. Socialdemokraterna gillar inte block utan vill helst agera på egen hand. MP och V är heller inte regeringsdugliga givet de stora samhällsproblemen. Centerpartiet är ännu mycket instabilt. Och det är tre år till nästa val och S avvaktar. Men håller SD och M sig uppe runt 40 procent när valet närmar sig så behöver S börja förhandla med något eller några partier om politikens innehåll.