Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Socialdemokraterna går mot sitt bästa val på 25 år

Om fyra veckor räknas rösterna i det svenska valet till EU-parlamentet. 21 personer - de flesta helt okända för väljarna - ska utses.

Heléne Fritzon leder den svenska femhövdade S-gruppen i EU-parlamentet. Demoskop spår att Socialdemokraterna ska vinna ett sjätte mandat i valet den 9 juni. Vilket i så fall innebär att Östgöten, polisen och SSU-ordföranden Lisa Nåbo blir 1: e ersättare i och med sin sjundeplats på listan.

Heléne Fritzon leder den svenska femhövdade S-gruppen i EU-parlamentet. Demoskop spår att Socialdemokraterna ska vinna ett sjätte mandat i valet den 9 juni. Vilket i så fall innebär att Östgöten, polisen och SSU-ordföranden Lisa Nåbo blir 1: e ersättare i och med sin sjundeplats på listan.

Foto: Fredrik Persson/TT

Krönika2024-05-11 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SvD/Demoskops senaste opinionsundersökning inför EU-valet ligger Sverige- och Socialdemokraterna bäst till. Vilket inte har särskilt mycket med partiernas EU-politik att göra. Utan på att S och SD är stora i den allmänna opinionen. Demoskops expert håller det för troligt att båda partierna ökat med ett mandat var. Vilket är intressant. S och SD: s väljare liknar ju varandra på bland annat det sättet att intresset är tämligen lågt för att rösta i valen till EU-parlamentet. Det finns en kvardröjande skepsis till vad "de håller på med därnere i Bryssel". År för år (och här ligger S av lätt insedda skäl före SD) så nöts motståndet ner och partierna lyckas mobilisera fler av sina trogna riksdagsväljare att också masa sig till valbåset när det ska röstas till EU-parlamentet. 

De fyra småpartierna som dansar på fyraprocentspärren i de nationella opinionsundersökningarna; de dansar med ett undantag på samma spärr också i EU-valet. Miljöpartiet har en tradition av att göra mycket bra resultat i valen till EU-parlamentet. Så också denna gång. Demoskop förutspår att MP får lite drygt 9 procent. Vilket är en bra bit under valresultatet frrån 2019 men samtidigt en fördubbling jämflrt med den nationella opinionen. Kristemokraterna brukar också göra hyfsat bra ifrån sig i EU-sammanhang. Det här året finns dock en ny konkurrent med i leken. Partiets sparkade toppnamn Sara Skyttedal har ju gått ihop med den tidigare socialdemokraten Jan Emanuel i partiet Folklistan; ett parti med en liknande EU-kritisk hållning som KD. I Demoskops undersökning får gruppen "Övriga partier" 4, 2 procent medan KD når upp till 4, 4 procent. Folklistan är dock inte ensamma i gruppen "Övriga". Här ingår också bland annat AfS, Medborgerlig samling och Piratpartiet. Men de "övriga" ligger ganska högt i mätningen.KD: s nya toppnamn Alice Teodorescu Måwe behöver nog göra en kanonvalrörelse om i vart fall ett av partiets två mandat ska stanna kvar i partiets ägo.   

Sämst går det för Liberalerna. Demoskop ger L lite drygt 3 procent. Vilket är samma resultat som i riksdagsopinionen. Liberalerna har dock städslat kampanjproffset och EU-veteranen Anna Maria Corazza Bildt som nummer två på sin valsedel till parlamentet. Hittar hon vägar att synas och höras i breda sammanhang så borde hon kunna rädda hem det mandat som L har idag. Snart drar en mer intensiv valrörelse igång. Då får vi se vilka som rusar och rasar.