I SvD/Demoskops senaste opinionsundersökning inför EU-valet ligger Sverige- och Socialdemokraterna bäst till. Vilket inte har särskilt mycket med partiernas EU-politik att göra. Utan på att S och SD är stora i den allmänna opinionen. Demoskops expert håller det för troligt att båda partierna ökat med ett mandat var. Vilket är intressant. S och SD: s väljare liknar ju varandra på bland annat det sättet att intresset är tämligen lågt för att rösta i valen till EU-parlamentet. Det finns en kvardröjande skepsis till vad "de håller på med därnere i Bryssel". År för år (och här ligger S av lätt insedda skäl före SD) så nöts motståndet ner och partierna lyckas mobilisera fler av sina trogna riksdagsväljare att också masa sig till valbåset när det ska röstas till EU-parlamentet.
De fyra småpartierna som dansar på fyraprocentspärren i de nationella opinionsundersökningarna; de dansar med ett undantag på samma spärr också i EU-valet. Miljöpartiet har en tradition av att göra mycket bra resultat i valen till EU-parlamentet. Så också denna gång. Demoskop förutspår att MP får lite drygt 9 procent. Vilket är en bra bit under valresultatet frrån 2019 men samtidigt en fördubbling jämflrt med den nationella opinionen. Kristemokraterna brukar också göra hyfsat bra ifrån sig i EU-sammanhang. Det här året finns dock en ny konkurrent med i leken. Partiets sparkade toppnamn Sara Skyttedal har ju gått ihop med den tidigare socialdemokraten Jan Emanuel i partiet Folklistan; ett parti med en liknande EU-kritisk hållning som KD. I Demoskops undersökning får gruppen "Övriga partier" 4, 2 procent medan KD når upp till 4, 4 procent. Folklistan är dock inte ensamma i gruppen "Övriga". Här ingår också bland annat AfS, Medborgerlig samling och Piratpartiet. Men de "övriga" ligger ganska högt i mätningen.KD: s nya toppnamn Alice Teodorescu Måwe behöver nog göra en kanonvalrörelse om i vart fall ett av partiets två mandat ska stanna kvar i partiets ägo.
Sämst går det för Liberalerna. Demoskop ger L lite drygt 3 procent. Vilket är samma resultat som i riksdagsopinionen. Liberalerna har dock städslat kampanjproffset och EU-veteranen Anna Maria Corazza Bildt som nummer två på sin valsedel till parlamentet. Hittar hon vägar att synas och höras i breda sammanhang så borde hon kunna rädda hem det mandat som L har idag. Snart drar en mer intensiv valrörelse igång. Då får vi se vilka som rusar och rasar.