Socialdemokraterna bör inte gå vänsterns väg

Partiet Nyans avser enligt egna uppgifter att ställa upp i riksdagsvalet i höst och i ett antal kommun-och regionval. I lördags 23 april anordnade partiet en demonstration utanför riksdagen i Stockholm.

Krönika 25 april 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demonstrationens syfte var att driva krav på inskränkningar i yttrandefriheten. Sedan tidigare vill partiet att det ska vara förbjudet att likt den framlidne konstnären Lars Vilks göra avbilder av muslimska profeter. Efter riksdagskandidaten Rasmus Paludans uttalade ambition att bränna muslimska heliga böcker i flera städer under påsken så vill Nyans nu även förbjuda sådana handlingar. 

Partiledaren Mikail Yüksels hemland är Turkiet. Han kom till Sverige 2001 och stod högst upp på centerpartiets riksdagslista i Göteborg 2018. Strax före valet blev han emellertid utesluten ur C på grund av att han enligt Centerpartiet varit otydlig om sitt samröre med den ultranationalistiska organisationen Grå vargarna i Turkiet. Avslöjanden om närhet till just dessa gråa vargar bidrog för övrigt också till att Mehmet Kaplan (MP) tvingades avgå som bostadsminister 2016. Yüksel har hela tiden tillbakavisat anklagelserna. Hur som helst. 2019 bildade han ett eget parti. 

Nyans fundament är att attackera "diskrimineringen av muslimer" i Sverige. Partiet bidrar till misstänkliggörandet av socialtjänstens omhändertagande av barn i muslimska familjer, partiledaren har försvarat vad han kallar de "mänskliga rättigheterna" för de svenska muslimer som återvänt från tjänstgöring i terrorsekten IS. Och nu får Nyans hjälp på traven av Paludans parti Stram kurs som mobiliserar uppmärksamhet och kanske väljare genom sina provokationer med koranbränningar.

De gamla partierna brukar ha bra koll på de av de nya partierna som kan tänkas utgöra något slags hot mot den egna väljarbasen. Muslimska väljare - i vart fall i de förortsmuslimska sammanhang som Nyans framförallt sätter ljus på - röstar i mycket hög grad på V och S. Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker var för sin del snabb med att kräva lagändringar för att stoppa koranbränningar där det bor muslimer. Från Socialdemokraterna har jag glädjande nog inte hört något liknande. Mycket står på spel. Att falla till föga för krav på begränsningar av yttrandefriheten vore mycket olyckligt. Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt säger som det är: "Det skälver till i mig av olust när jag hör företrädare för svenska kommuner vädja till polisen att inte ge Paludan tillstånd att demonstrera där. För vad blir budskapet? Bränn bilar och kasta sten på poliser, så får ni som ni vill." (24 april) Så hänger det ihop.

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Kommunen lanserar kampanj för ökat valdeltagande

Kommunen lanserar kampanj för ökat valdeltagande

Widar Andersson: Mot den här bakgrunden är det lätt att förstå ilskan som riktades mot dåvarande Folkpartiet.

Profilbild

Jenny Ekenlie: Varför pratar ingen om barnen kring våldsamma demonstranter?

Varför pratar ingen om barnen kring våldsamma demonstranter?

Lugna men aktiva demonstrationer mot AfS:s torgmöte

Lugna men aktiva demonstrationer mot AfS:s torgmöte

Firar 100 och 50 hela veckan – landshövdingen klippte till: "Vi ser grova övertramp"

Firar 100 och 50 hela veckan – landshövdingen klippte till: "Vi ser grova övertramp"
Visa fler