Damberg är sedan länge en klippa inom socialdemokratin. Han kallas in i svåra lägen. När Stefan Löfven valdes till partiledare efter Juholt i januari 2012 var det Mikael Damberg som fick företräda Socialdemokraterna i riksdagens partiledardebatter; detta eftersom Löfven inte hade en riksdagsplats. Mikael Damberg fick rycka in som inrikesminister med uppdraget att försöka få ordning på lag- och ordningspolitiken som ofta befann sig i kris i och med samarbetet med Miljöpartiet.
På torsdagskvällen (16/11) fick Mikael Damberg göra en insats för försöka staga upp den något svajiga bilden av hur socialdemokratin förhåller sig till antisemitiska strömningar i samhället och även inom partiet. I Malmö har S en inte så vacker närhistoria med det tidigare kommunalrådet Ilmar Reepalu som upprepade gånger på 2010-talet talat om judar och Israel på ett sådant sätt att USA: s dåvarande president Obama skickade sitt särskilda sändebud mot antisemitism till Malmö. Sändebudet uttryckte skarp kritik mot kommunalrådet. Malmös nuvarande kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har tagit tag i problemen på ett helt annat sätt.
Men frågan har på allvar blossat upp igen sedan det avslöjades att den skånske S-riksdagsledamoten Jamal El-Haj valde att delta på en konferens i Malmö där det bland arrangörerna fanns personer med kopplingar till terrorgruppen Hamas. Varningar om att det var på det viset kom bland annat från Palestinas ambassad i Stockholm. Men Jamal El-Haj gick likafullt dit.
Efter Hamas pogrom mot judar inne i Israel den 7 oktober har sökarljuset blivit alltmer skarpt på socialdemokratin och El-Haj. Partiledaren Magdalena Andersson har varit märkligt offensiv i sitt försvar av honom och har beskrivit honom som en man som vigt sitt liv åt att bekämpa Hamas.
Anders Holmberg är programledare för "30 minuter". Han visade en bild där den socialdemokratiske riksdagsledamoten omfamnar mannen från Hamas. Holmberg frågade Damberg vad han tyckte om bilden? "Den är besvärande, jag tycker inte om den, han skulle inte ha deltagit på det mötet", sa Damberg. Han markerade också att ingen som visar antisemitiska tendenser (vilket är synonymt med att ha samröre med Hamas) har något inom S att göra.
Socialdemokraterna bör tydligt och utan minsta svaj hålla sig till Mikael Dambergs linje i fortsättningen. Toleransen för antisemitism kan bara vara noll komma noll.