Socialdemokraterna behöver sluta drömma

Irene Wennemo är en arketyp för det slags personlighet som vi kallar för "social ingenjör."

Irene Wennemo är gd på Medlingsinstitutet. Ett viktigt uppdrag i en svår tid som kräver riktig politik, reformer och sociala ingenjörer. Vilket är ämnen som Wennemo kan och vet mycket om.

Irene Wennemo är gd på Medlingsinstitutet. Ett viktigt uppdrag i en svår tid som kräver riktig politik, reformer och sociala ingenjörer. Vilket är ämnen som Wennemo kan och vet mycket om.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2020-08-11 06:14
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon är med andra ord en människa som i politiken inte förslösar sina bästa dagar på saker och ting på utopier och annat trams som det ändå inte blir något av utan som istället försöker skruva ihop något varaktigt och hyggligt och eftertraktat av det som finns tillhands. 

Irene Wennemo är sedan något år tillbaka generaldirektör på den statliga myndigheten Medlingsinstitutet. Hon har lång erfarenhet av arbete i ledande positioner på LO, som statlig utredare och som realpolitiskt ankare på Aftonbladets ledarsida. Till jobbet på Medlingsinstitutet kom hon från uppdraget som statssekreterare hos Ylva Johansson i Stefan Löfvens regering. Nyligt publicerade hon sig på bokförlaget Atlas med boken "Politik på riktigt. Handbok för sociala ingenjörer." 

Det är en fin och innehållsrik bok som på ett konkret och verklighetsbaserat sätt reder ut och förklarar det pragmatiskpolitiska gränslandet mellan popularitet nog för att bli vald och socialt ingenjörsskap nog för att bli omvald.

Irene Wennemo är filosofie doktor i sociologi. Hon nämner det bara parentetiskt i sin bok; men jag skulle inte bli förvånad om det var under studietiden som Wennemo kom i kontakt med den österrikiske/brittiske 1900-tals filosofen och politiske tänkaren Karl Popper. Hans bok "Det öppna samhället och dess fiender" kom ut på svenska i början av 1980-talet.

Man kan säkert läsa Popper på många olika sätt. Själv läser jag honom som en förespråkare för socialt ingenjörsskap i form av stegvisa reformer som växer fram utan rädsla för att behöva justeras allteftersom verkligheter och väljare reser hinder och invändningar. Han levandegör på många sätt min finaste bild av den varsamt samhällsbärande socialdemokratin.

Irene Wennemo har en hel del råd och tips till alla som är intresserade av att utöva riktig politik. Hon varnar för att "drömma sig tillbaka till efterkrigstidens politiska konfliktlinjer" där S och M körde "skattesänkningar" mot "välfärdsförbättringar." Att återgå till dessa konfliktlinjer har, framförallt inom vänstern, setts som "trollformeln som ska lösa allt. (--) Men "dagens högerspöke bjuder på ett annat motstånd. Det är den debatten som behöver tas. Inte den som S drömmer sig tillbaka till," skriver Irene Wennemo så rätt och så klokt. 

I vår besvärliga tid med rekordarbetslöshet, rekordpermitteringar, BNP-ras och Las-utredningar känns det tryggt med en social ingenjör vid rodret på Medlingsinstitutet. Hennes insatser kommer att ha stor betydelse för den närtida politiska utvecklingen. 

Karta: Medlingsinstitutet