Socialdemokraterna behöver mycket is i magen

Lovina Lundström är divisionschef på den statliga myndigheten Svenska Kraftnät. Hon var huvudnumret när Studieförbundet Näringsliv och Samhälle SNS tidigare i veckan diskuterade det framtida elbehovet.

Therese Lind SNS, Fredrik Hedenus Chalmers, Lorentz Tovatt Miljöpartiet, Lars Hjälmered Moderaterna, Lovina Lundström Svenska Kraftnät, Åsa Pettersson Energiföretagen.

Therese Lind SNS, Fredrik Hedenus Chalmers, Lorentz Tovatt Miljöpartiet, Lars Hjälmered Moderaterna, Lovina Lundström Svenska Kraftnät, Åsa Pettersson Energiföretagen.

Foto: SNS

Krönika2021-10-06 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 "Jag har mycket i magen, men inte is", sa Lovina Lundström i en replik till Lorentz Tovatt som är klimat- och energipolitisk talesperson för regeringspartiet MP. Lovina Lundström presenterade myndighetens långtidsanalys av elbehovet år 2045. Analysen hade formen av fyra scenarier med olika simuleringar av utfall för de osäkra faktorer som elpolitikens verkligheter består av. Gemensamt för alla scenarierna är att behovet av el ökar i samhället. Miljöpartiets Lorentz Tovatt var inte så förtjust i det där med ökade elbehov. Han hänvisade till en undersökning han låtit Riksdagens utredningstjänst utföra. Där visade det sig enligt Tovatt att tidigare framtidsbedömningar av elbehovet alltid varit överdrivna. "Därför är det bäst att ha lite is i magen", sa Tovatt. Han har förstås en poäng. Det är alltid svårt att sia om saker och ting. Särskilt svårt är det veta något säkert om framtiden eftersom den ännu inte har inträffat. Det speciella för dagen är emellertid att riksdagen nu har bestämt att Sverige fram till år 2045 ska ha ställt om från ett samhälle som är beroende av fossila bränslen och till ett samhälle med noll nettoutsläpp av växthusgaser. Så Lovina Lundström har en del att stå i. Jag förstår att hon inte ägnar sig åt att fylla magen med is. 

När industri och transporter ska byta ut de fossila kraftkällorna så talar den bästa kunskap som finns i nuet för att användningen av elektricitet som energibärare kommer att öka rejält. Och elen ska förstås produceras fossilfritt och förflyttas effektivt. Här finns det många osäkerheter. I huvudsak är det förstås så som den biträdande professorn vid Chalmers tekniska högskola Fredrik Hedenus sammanfattade att det finns "tre spakar" att rycka i: Vindkraft på land, vindkraft till havs och kärnkraft. Vilken roll som vätgas, batterilagring och biobränslen kommer att ha i framtiden är svårt att veta. Vattenkraften står inför en riskabel miljöprövning som i värsta fall kan leda till tunga förluster av fossilfri elektricitet. Lars Hjälmered är närings- och energipolitisk talesperson för M. Han varnade klokt för att Lorentz Tovatt mer utgår från en ideologisk bild om en önskad samhällsutveckling än från fysiska realiteter. Jag hoppas verkligen att Socialdemokraterna har mycket is i magen visavi Miljöpartiets elransonerande drömsamhälle.