Alla de här diktaturnära ismerna har liknande locktoner

Socialdemokraterna har ett år på sig att få ordning på saker och ting. Regeringssamarbetet med De gröna är en återvändsgränd. Det gäller där som här.

En bild på en karikatyr på en parad i en tysk stad tidigare i år. Rysslands president Vladimir Putin styr från baksätet över Alice Weidel från AfD och Sahra Wagenknecht från BSW.

En bild på en karikatyr på en parad i en tysk stad tidigare i år. Rysslands president Vladimir Putin styr från baksätet över Alice Weidel från AfD och Sahra Wagenknecht från BSW.

Foto: TT

Krönika2024-09-02 15:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Framgångarna för högern och vänstern i östra Tyskland fick en ny skjuts i delstatsvalen som hölls söndagen den 1 september i Sachsen och Thüringen. Förbundskansler Olaf Scholz och hans SPD klarade sig med nöd och näppe kvar i de båda delstatsparlamenten. Det nystartade vänsterpartiet Bundnis Sahra Wagenknecht (BSW) knep tredjeplatsen i båda förbundsländerna medan högerns AfD - Alternativ för Tyskland vann i Thüringen och blev tvåa i Sachsen. Det enda av efterkrigstidens klassiska regeringspartier som klarade sig hyfsat i valen var den kristdemokratiska unionen CDU. Socialdemokraternas partners i Tysklands förbundsregering - Liberalerna och De gröna - firade milt sagt inga triumfer i Sachsen och Thüringen. 

Politik beskrivs och förstås som bekant bäst som en cirkel där partierna på ytterkanterna hamnar nära varandra. Det är dragningen till det totalitära, en hårdhänt nationalistisk populism, misstron mot väst och förståelsen för Rysslands intressen som förenar AfD och BSW och som har stark dragningskraft på väljare i den forna kommuniststaten DDR. Ytterkantspartier vill gärna beskriva sig själva som varandras ideologiska huvudmotståndare på den politiska skalan. Men i själva verket har alla de här olika diktaturnära "ismerna" betydande likheter. En befolkning som lärt sig diktaturanpassning under klacken på nazistiska och kommunistiska regimer känner igen lockropen från AfD och BSW.

De klassiska partierna i Tyskland har också misskött de nationella och demokratiska frågorna på sådana sätt att AfD även vinner mark i Tysklands västliga valkretsar. Invandringen och energin är de tyngsta exemplen på sådan allvarlig misskötsel som får väljare av alla de slag att vända sig till missnöjespartier med stark nationalism till höger och vänster på agendan. 

Tyskland är ett stort och viktigt land i Europa. Vår säkerhetsordning står och faller med att Tyskland, Frankrike och Storbritannien uppträder stabilt och rimligt enat mot Ryssland. Framförallt vill det till att säkra ett folkligt stöd för Ukrainas chanser att bryta sig loss från det korrupta och odemokratiska Rysslands tvångströja. Det finns starka nationella intressen för alla Europas folk att bromsa Rysslands våldsamma övergrepp mot grannstater.

2025 är det val till förbundsdagen (riksdagen) i Tyskland. Socialdemokraterna har ett år på sig att få ordning på saker och ting. Regeringssamarbetet med De gröna är en återvändsgränd. Det gäller där som här.