Mattias Tesfaye är invandrings- och integrationsminister i S-regeringen i Danmark. Danskarna tar asylrätten på allvar och ser också till att förankra sina förslag och reformer i breda majoriteter i den danska riksdagen. En kväll förra veckan intervjuades Mattias Tesfaye i SVT: s Aktuellt. Det var befriande att höra en ansvarig regeringspolitiker tala klart och redigt om att det nuvarande asylsystemet i Europa har "brutit samman moraliskt och politiskt." Enligt Tesfaye får mer än hälften av de asylsökande i EU avslag på sin ansökningar (I Sverige var det förra året endast 23 procent av de asylsökande som fick bifall). Vilket betyder att "enorma resurser och pengar" används till advokater, tolkar, bostäder, och ekonomiska bidrag till människor som inte har asylskäl och som dessutom i många fall leder till utdragna och dyra processer med transporter till sina hemländer igen.
Mattias Tesfaye argumenterade även för att invandringen under många år har varit för stor och att integrationen inte fungerar. Den danska regeringen vill nu lansera en ny modell där rätten till skydd enligt asylrätten står i centrum. Det är ju uppenbart att invandringen till Danmark och Sverige med flera EU-länder i huvudsak handlar om folkvandringar där människor utan asylskäl använder asylrätten på ett sätt som inte var avsett. 23 procent bifall i Sverige talar sitt tydliga språk. Läser man tabellerna från Migrationsverket så ser man att flera tusen personer från länder där de allra flesta får avslag ändå lever här och försörjs av skattebetalarna under handläggningstider som kan vara mer än årslånga bara i första instans. Den svenska modellen är även vidöppen för människohandel och annan kriminalitet genom att den asylsökande har rätt att arbeta under ansökningsprocessen.
Danmark vill pröva en modell där den danska staten i samarbete med ett tredje land utanför Europa ser till att den asylsökande ges skydd under ansökningsprocessen. Beviljas personen asyl så fortsätter skyddet att ges i det tredje landet; i Aktuelltinslaget nämndes Rwanda som ett exempel. På sin egen hemmaplan ska Danmark istället ta emot fler konventionsflyktingar. Jag vet inte om det danska förslaget i sig är praktiskt genomförbart; framtiden får utvisa vad som sker. Styrkan i Tesfayes politik är att rätten till asyl/asylsökande är i fokus. Det finns en stor risk att dagens omfattande folkvandringar sätter sådant tryck på flera nationalstater att även människor med starka asylskäl kommer att försvinna i mängden av avslag.