Varför blir människor lärare, läkare, sjuksköterskor, socialsekreterare? Varför väljer folk att arbeta med människor? Jo rimligen för att lära ut, för att vårda och bota och för att bistå andra människor som har problem av något slag.
Ett är i alla fall säkert. Man väljer inte att arbeta inom vård-, skola och omsorg för att ange de som kommer och söker ens hjälp.
Ändå är det vad regeringen vill att offentliganställda ska göra. I Tidöavtalet, som regeringspartierna förhandlat fram med Sverigedemokraterna, står att ”kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.” Det ska kunna finnas vissa undantag, men huvudregeln är anmälan.
Upptäcker en lärare att en elev är papperslös ska hen alltså anges. Samma sak om en papperslös söker sjukvård, besöker socialtjänsten eller biblioteket.
Nu kommer det sannolikt ändå inte att bli så. Förslaget har väckt massivt motstånd från de fackliga organisationerna. Att anmäla skulle strida mot yrkesetiken för så gott som alla yrken i offentlig sektor. Inom sjukvården har tusentals anställda skrivit på uppropet ”Vi anger inte”.
Alla 21 förbund inom Saco har uppmanat regeringen att slänga förslaget i papperskorgen. Det strider mot yrkesetiken. I princip skulle alla inom Saco behöva undantag.
En angiverilag skulle dessutom ytterligare minska tilliten i samhället och äventyra hälsa och utbildning. Utsattheten skulle öka och det skuggsamhälle regeringen säger sig bekämpa skulle växa enligt Saco.
Med Tidöuppgörelsen med Sverigedemokraterna har regeringen i alla fall lyckats med en sak. Att få förbunden inom Saco att enas om något. Det hör inte till vanligheterna. Jag vet efter att ha jobbat där i över sex år. Saco består av en spretig skara förbund, från socialsekreterare till civilekonomer, som står långt ifrån varandra politiskt och brukar ha svårt att enas i samhällsfrågor. Det visar om något hur anmärkningsvärt förslaget om en angiverilag är.
Lägg till det att de offentliganställda får stöd av sina arbetsgivare. De politiska ledningarna för landets största regioner har redan deklarerat att de inte kommer att tvinga personalen att ange några papperslösa. Samma sak gäller för ett stort antal kommuner runt om i landet.
Slutsats: Skulle regeringen driva igenom en angiverilag så får vi en civil olydnad av sällan skådat slag. Lagen kommer inte att följas och blir därmed meningslös. Lika bra att slänga utkastet i papperskorgen.
Släng angiverilagen i papperskorgen
Regeringens angiverilag är orimlig och kommer dessutom inte att fungera. Därför borde förslaget slängas i papperskorgen.
Upptäcker en vårdanställd att patienten som söker sjukvård är papperslös ska hen anges. "Regeringens angiverilag är orimlig och kommer dessutom inte att fungera", skriver Anders Jonsson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.