Skydda företagen och de fasta jobben först

Efter att ha legat på ganska normala nivåer under en period så stiger nu återigen antalet varsel om uppsägningar.

Finansminister Magdalena Andersson bör hålla garden uppe mot de som som vill vräka på med stimulanser i statsbudgeten. Svensk industri behöver däremot raka och effektiva skydd mot konkurser och uppsägningar.

Finansminister Magdalena Andersson bör hålla garden uppe mot de som som vill vräka på med stimulanser i statsbudgeten. Svensk industri behöver däremot raka och effektiva skydd mot konkurser och uppsägningar.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2020-09-02 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under förra veckan lämnades 2000 varsel - varav cirka hälften inom tillverkningsindustrin - om arbetsplatser som är på väg att försvinna. Tillverkningsindustrins folk och företag är vana vid omställningar och med perioder av såväl problem och nedskärningar som av övertid och extra kvälls- och nattskift när orderböckerna sprängfylls.

Marknaderna, handeln och leverantörskedjorna förändras ständigt och anpassningsförmåga är av nödvändighet en dygd. Men när pandemin slog till och mer eller mindre stängde stora delar av världsmarknaderna så såg det ut som om stora uppsägningar och konkurser var de enda realistiska anpassningsåtgärderna som fanns kvar i verktygslådan hos många företag. 

Så har dock inte skett konstaterade John Hassler i en krönika på Expressens ledarsida nyligen: "Antalet arbetade timmar minskade med 9,4 procent under andra kvartalet i år, men antalet sysselsatta bara med 2,2 procent och antalet fast sysselsatta med 0,4 procent."

John Hassler är en av Sveriges mest meriterade och erfarna ekonomer. Han är professor vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet sedan lång tid tillbaka. Utan att vara särskilt gammal har han likväl hunnit med att vara lärare för såväl Sveriges nuvarande finansminister Magdalena Andersson som för hennes företrädare Anders Borg. 

Hassler framhåller bland annat styrkan och stabiliteten i den globala ekonomin; världens riksbanker var "på tårna. Så fort finansmarknaderna började darra lovade de att köpa de tillgångar som investerare oroade sig över. (--) Därför kunde de betala genom att trycka pengar. Därmed drog inte räntorna i väg och det initiala börsfallet återhämtades."

Stödet till korttidsarbete har enligt John Hassler också haft stor betydelse för att hålla nere antalet uppsägningar och konkurser. Drygt 550 000 människor är korttidspermitterade - i olika varianter - just nu. När varslen nu ökar inom industrin finns det starka skäl för regeringen att förlänga övervintringsstödet till företag och till fasta jobb. Stora stimulanssatsningar och skattesänkningar är däremot sannolikt sådd på hälleberget i det läge där vi är nu. 

Sveriges välstånd och välfärd står och faller med en stor privat arbetsmarknad och med framgångsrika exportföretag. Statliga stimulansåtgärder är rätt och riktigt från tid till annan. När industrivarslen nu ser ut att öka så behövs emellertid först och främst ett rakt och effektivt skydd mot masskonkurser och massuppsägningar.