Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson intervjuades nyligen i SVT: s program Agenda. Det målades upp en bild av att det inom socialdemokratin finns ett starkt politiskt tryck för att staten ska skuldsättas mer och för behovet av stora skatteökningar. Magdalena Andersson hade alls inga besvär med att argumentera för en politik som istället har siktet inställt på en växande ekonomi med högre tillväxt.
Utöver att inriktningen på en växande ekonomi med sund tillväxt är en fundamental del av de mest framgångsrika socialdemokratiska regeringsperioderna så talar flera inslag i den svenska demografin för att en politik med fokus på skuldsättning och skattehöjningar är en särskilt illa vald återvändsgränd.
Att driva en politik för ökad tillväxt är naturligtvis heller inte problemfritt. De områden av den ekonomiska tillväxten som är påverkbara genom inhemsk politik är faktiskt i stort sett gemensamma med de områden som starkt avråder från skuldsättning och skattehöjningar.
Ett djupt och allvarligt problem är att en stor del av befolkningen har allvarliga brister i vissa viktiga färdigheter. SCB redovisade på tisdagen resultatet i en undersökning om vuxnas färdigheter kallas PIAAC, vilket är en förkortning av Programme for International Assessment of Adult Competencies. Internationellt leds PIAAC av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD. PIAAC mäter färdigheter i läsning, räkning och problemlösningsförmåga.; tre färdigheter som har mycket täta samband med arbete, försörjning, tillväxt och med förmågan att finansiera skuldsättning och att betala skatter.
Undersökningen visar att samtidigt som "Sverige ligger bra till internationellt har en ganska stor del av befolkningen bristande eller otillräckliga färdigheter. Enligt undersökningen har ungefär 780 000 personer i åldrarna 16 till 65 år otillräckliga läsfärdigheter. (--) Bland yngre, 16–24 år, har andelen med otillräckliga läsfärdigheter ökat från 9 till 15 procent. (--)Två grupper saknar i högre utsträckning tillräckliga färdigheter, de som har kort utbildning och utrikes födda. (--) För personer med bristande färdigheter finns det risk för sämre etablering på arbetsmarknaden, säger Jessica Baldgrim, utredare på SCB.
Undersökningen säger kort sagt två saker. Dels att stora delar av svenskarna hävdar sig väl med färdigheter och dels att en ganska stor del av befolkningen saknar de färdigheter som krävs för god försörjning och för att kunna bidra till den ekonomiska tillväxten. Magdalena Anderssons politik för ökad tillväxt för ökad välfärd behöver därför ha starka inslag av träning, övning och skolning där det behövs som mest och en tydligt stram hållning till invandring som inte höjer kompetensen på arbetsmarknaden i Sverige.