Skötsamhet och social rörlighet byggs underifrån

Att flytta in problem i ett område innebär att skötsamheten flyttar till ett annat område. Sådana är vi.

Här ser vi riksdagsledamoten Lawen Redar (S) i höstas vid presentationen av Socialdemokraternas "uppdaterade samhällsanalyser."

Här ser vi riksdagsledamoten Lawen Redar (S) i höstas vid presentationen av Socialdemokraternas "uppdaterade samhällsanalyser."

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2024-01-23 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna söker sig vägar framåt i politiken. Ett stort antal arbetsgrupper har tagit sig an samhällsproblem och politikområden där det kan finnas anledning att kanske tänka i andra banor än tidigare. En del av arbetsgruppernas "uppdaterade samhällsanalyser" har orsakat upphetsade debatter om huruvida Socialdemokraterna har ändrat sig eller inte? 
 

Och om i så fall; varför då? S bidrar starkt till upphetsningen genom sitt aggressiva sätt att förneka att man ändrat sig när det till exempel gäller invandringspolitiken. Jag som är uppväxt inom socialdemokratin känner väl igen det där sättet att agera. Socialdemokraterna är framförallt ett regeringsparti med stor väljaruppslutning och med stora förväntningar om att kunna "känna igen sitt parti." 

En stark framgångsfaktor för regeringspartiet har därför varit att "låta ungefär som vi alltid gjort medan vi gör det som behöver göras." Formulär 1 A gäller: "Vi socialdemokrater har alltid..." är den vanligaste inledningsfrasen. Det vore oändligt skönt om partiet kunde lämna det här fyrkantiga förändringsförnekandet till förmån för en mer avspänd och verklighetsnära attityd till det självklara i att partier och människor anpassar sig och ändrar sig då och då.

En av arbetsgrupperna leddes av riksdagsledamoten och kulturpolitikern Lawen Redar. Hon förespråkar bland annat att: "Den ekonomiska, etniska och språkliga segregationen behöver brytas på en strukturell nivå vilket kräver att befolkningen blandas. Samhället kommer behöva genomföra insatser vi tidigare inte gjort, i en skala vi tidigare inte sett.”

Hon har helt rätt. Sverige har mycket stora behov av stora och genomtänkta socialpolitiska reformer som långsiktigt går på djupet. På det här området krävs emellertid också klargöranden om att S inte har för avsikt att ändra sig. Det kan framstå som att Lawen Redar tänker sig att "blanda befolkningen" genom att sprida ut/bussa runt problem, kriminalitet, våld och elände på ett mer jämlikt sätt i samhället. Vilket vore en förödande plakatpolitik för Socialdemokraterna. 

Att bryta segregationen, och därmed möjliggöra fler chanser till social rörlighet i samhället, handlar ju om att ta itu med problemen på allvar. Göra upp med stöket, med kunskapsbrister, med hederskulturer, med antisemitism och med kriminalitet på ett långsiktigt och allvarligt sätt. Annars är det kört. Att flytta in problem i ett område innebär att skötsamheten flyttar till ett annat område. Sådana är vi. Och är det några som vet hurdana vi är så är det regeringspartiet Socialdemokraterna. Se till att hålla fast vid de insikterna även i opposition.