På tisdagen stod han tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) och gav pressen upplysningar och information om att Finland av allt att döma kommer att bli fullvärdig medlem i försvarsalliansen Nato ganska snart men att det kommer att dröja lite längre för Sverige.
När den förra statsministern Magdalena Andersson (S) i mitten av mars förra året insåg att det var dags att i grunden ompröva det socialdemokratiska nejet till Nato så ringde hon till Oscar Stenström som då var ambassadör i Chile. "Du måste komma hem", var statsministerns budskap till sin partivän. Stenström kom hem på mycket kort varsel och blev ansvarig för kommande Natoförhandlingar och för det säkerhetspolitiska rådet på Magdalena Anderssons kontor.
Valet i september 2022 ledde ju som bekant till ett regeringskifte. Moderaterna och Ulf Kristersson tog över efter Socialdemokraterna och Magdalena Andersson. Men Oscar Stenström stannade kvar på sin post. Ett klokt val av Kristersson att be Stenström stanna kvar för att föra Nato i hamn för Sverige. Och det klokt val av Stenström att tacka ja till Kristersson.
På tisdagens pressträff i regeringskansliet stod alltså en M/S-duo tillsammans och informerade om läget i Sveriges enskilt viktigaste problem just nu. Låt vara att Oscar är ämbetsman och chefsförhandlare och inte aktiv S-politiker. Så är det förstås. Men likafullt är bilderna av Stenström och Kristersson sida vid sida en bild av en grundläggande enighet i säkerhetspolitiken. Vilket är mycket tilltalande.
Oscar Stenström förefaller att vara som klippt och skuren för sitt uppdrag. Han kombinerar ämbetsmannaspråkets sirlighet och antydningar med det mer raka förhandlarspråket där en spade ofta påminner om en spade.
– Det var ju klart uttalat redan från början av Turkiet att Sverige skulle ha en längre väg och Finland en kortare väg för att Turkiets parlament skulle säga ja till deras medlemsansökan. Och den som har kortare väg att springa kommer oftast fram lite fortare, sa Oscar Stenström med en antydan till ett lätt leende i mungipan.
Han exemplifierade Sveriges "långa väg" med terrorfrågan i allmänhet och med terrorgruppen PKK i synnerhet.
– Där har Finland en kortare väg helt enkelt, sa Stenström.
Pressträffens syfte var att förbereda presskåren på vad som troligen komma skall. Och när saken verkligen inträffar så möts den mest av jaså och jaha.
Det är en styrka för Sverige att M och S är eniga om att den mediestrategin är den bästa.