Sjukvårdens trygghet ska inte privatiseras

Politiseringen av Coronakrisen har en del obehagliga inslag som utmanar min känsla för fair play.

Försvarsmakten bygger fältsjukhus i bland annat Älvsjömässan i Stockholm. Kapaciteten för intensiv- och annan vård ökar påtagligt genom de här insatserna.

Försvarsmakten bygger fältsjukhus i bland annat Älvsjömässan i Stockholm. Kapaciteten för intensiv- och annan vård ökar påtagligt genom de här insatserna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2020-04-02 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiseringen av Coronakrisen har en del obehagliga inslag som utmanar min känsla för fair play. Värst blir det när politiseringen vävs samman med den sorts ansvarsprivatisering som växer fram i osäkra lägen.

Stockholms sjukvård  är nu mitt inne i vad som sannolikt är den värsta prövningen i modern tid. Behovet av intensivvårdsplatser med kunnig personal och med ändamålsenlig teknisk utrustning är mycket stort. Eftersom vare sig Stockholm, övriga Sverige eller övriga världen ligger och kör med stor överkapacitet av personal och utrustning  i sjukvården så blir en pandemi av den sort vi nu genomlever självklart en stor påfrestning och en kamp mot klockan.

Politiken i Stockholm är mer konfrontativ än på andra platser. Vilket inte är så konstigt. Den heltidsbetalda politiska klassen är stor, det vimlar av opinionsbildare,  intresseförespråkare och reklamare i innerstan och riksmediaredaktionerna som har säte i Stockholm använder sig gärna av konflikter på behagligt avstånd från redaktionen.

Under flera år har tonen i sjukvårdspolitiken varit mycket hätsk. Bygget av ett nytt sjukhus och - bara några månader före Coronautbrottet - varsel på några av stadens sjukhus har triggat personangreppen på finansregionrådet Iréne Svenonius, bland annat på Aftonbladets och Dagens Nyheters ledarsidor. 

Nu i Coronatider spänns bågen än mer hårt. Den sakliga och intensiva mediegranskningen har dragit fram problem och brister i dagsljuset. Det senaste gäller ansvaret för vad för sorts skyddsutrustning som sjukvårdens medarbetare ska använda vid  olika former av närkontakt med Coronasmittade patienter. Som lekman har jag absolut ingen uppfattning om vad det rätta beslutet är. Den bollning av ansvaret mellan statens myndigheter, regionpolitiker, sjukhuschefer och enskilda skyddsombud som nu pågår är dock ovärdig och tillitsskadlig. Det skapar en djup osäkerhet när staten smiter från sitt ansvar och därmed privatiserar beslutsgången på ett osmakligt sätt. Regionpolitiker som Iréne Svenonius och andra ska inte avkrävas garantier för att sjukvårdspersonal inte smittas av Coronavirus under sina arbetspass. Vem - allra minst en lekman - kan lämna sådana garantier? Det är långt ifrån fair play.

Iréne Svenonius var gäst hos SVT Aktuellt häromkvällen. Redaktionen bjöd på bra expertgäster och spännande samtal. Svenonius grillades om Stockholms lagerhållning och om skyddsutrustning. Hon hade svar på tal. Hon sa det som staten borde säga mycket tydligare: Vi är ett land och vi har en expertmyndighet. 

Karta: Stockholms län