Socialministern visade siffror på sjukvårdens överbeläggningar under 2021. Det är ganska så stora regionala skillnader men Hallengrens siffror visar enligt mina uppskattningar på behov i storleksordningen 7-800 nya vårdplatser inom slutenvården bara för att råda bot på rådande överbeläggningar. Ska vårdplatserna göra någon nytta så krävs det förstås ett antal sjuksköterskor och undersköterskor och läkartid för varje ny vårdplats.
Sjukvården utförs i huvudsak av kommuner och regioner. Under de senaste trettio åren har allt mer av vårdplatsansvaret flyttats över till kommunerna. Enligt en sammanställning av SKR så fördelade sig antalet vårdplatser 2021 enligt följande: 18 511 platser inom slutenvården på sjukhus, 161 848 platser inom hemsjukvården, 74 110 platser på särskilda äldreboenden, 7 175 platser på korttidsboenden och 29 610 platser på LSS-boenden. Lite drygt 290 000 vårdplatser fördelat på cirka 10, 5 miljoner innevånare blir det på sista raden. Räknar vi på det sättet så hamnar Sverige väldigt högt i internationella jämförelser av antalet vårdplatser per 1000 innevånare. Men det som jämförs internationellt är antalet sjukhusvårdplatser och där hamnar Sverige med två platser/1000 innevånare bland de allra sämsta när EU och OECD gör sina mätningar.
Emma Spak är chef på SKR: s avdelning för vård och omsorg. Hon säger på SKR: s hemsida att det är svårt att svara på exakt hur många vårdplatser som behövs nu och om tio år: "Kanske är det inte heller den frågan vi ska ställa oss. Det viktigaste är var patienten får den bästa vården." Så är det förstås. Det går nog också att fastslå att den "bästa vården" finns på sjukhus för långt fler än vad det idag finns plats för.
Tidningen Dagens Medicin har granskat sjukhusens vårdplatser. Med undantag av ett fåtal regioner, däribland Östergötland och Stockholm, så fortsätter antalet vårdplatser att minska. Bristen på kompetenta sjuksköterskor pekas ut som ett stort problem. Så Hallengren har rätt när hon säger att vårdens större kostym också kräver mer personal och bättre arbetsmiljö. Däremot är det inte seriöst av Hallengren att påstå att sjukvården saknar "demokratisk kontroll." Sjukvården är för viktig och för riktig för att dras med i politiska låtsaslekar inför valet. Lena Hallengren bör måna bättre om sitt goda namn.