Självklart är politiken på den mitt där medborgarna är

SVT/Novus presenterade på torsdagen (9 juni) en opinionsmätning inför riksdagsvalet i september. Likt SCB tidigare den här månaden så visar SVT/Novus på en säkerställd uppgång för Liberalerna.

Krönika 10 juni 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Partiet, som nyligen bytte partiledare, har rört sig uppåt en (1) procentenhet sedan förra månaden; vilket givet partiets storlek är en ökning på 40 procent. En avsevärd förbättring således. Liberalerna har nu stöd av 3, 5 procent i väljarkåren. Vilket betyder att fyraprocentsspärren för inval till riksdagen kan börja anas där framme vid målsnöret.  Vilket kan komma att få stor betydelse för regeringsbildningen i höst. 

Övriga förändringar i mätningen från Novus är så små att de enligt företaget inte kan tas för givna. Sett i ett lite längre perspektiv så går det emellertid att se vissa mer tydliga tendenser. Centerpartiet har sedan juni 2021 tappat 3, 5 procentenheter i opinionen och landar nu i juni 2022 på 5, 9 procent. Exakt vad ned- och uppgångar i opinionen berör på är förstås svårt att sätta fingret på. Enligt den större undersökning som SCB utför varje halvår har Centerpartiet sedan valet 2018 vunnit lite från Liberalerna och tappat ungefär lika mycket till Moderaterna. Det enskilt största nettotappet av väljare från Centerpartiet (cirka 1,8 procent) går emellertid till Socialdemokraterna. I flera andra mätningar och undersökningar visar det sig att centerväljarna i allmänhet förflyttar sig allt längre bort från Moderaterna och allt närmare Socialdemokraterna.

Centerpartiet har under mandatperioden starkt betonat sitt övergripande strategiska val att framförallt inte medverka till att "ytterkantspartierna" Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet får inflytande över politiken i Sverige. Det tycks nu vara så att Centerpartiet riskerar att malas ner av den hit-och-dit-politik som denna strategi har lett partiet till. Man hjälper fram socialdemokratiska statsministrar för att på så sätt förhindra Moderaterna att kunna bilda regering med hjälp av Sverigedemokraterna. Samtidigt släpper man fram Moderaternas budgetförslag som vinnare i slutvoteringen; med hjälp av SD: s röster. Det blir liksom vare sig hackat eller malet för Annie Lööfs centerparti. 

Att politiken ska utgå från mitten - där de allra flesta medborgare befinner sig - är i mina ögon inte bara en nåd att stillsamt bedja om utan en rak och tydlig självklarhet. Därvidlag känner jag sympati för Annie Lööfs hållning. Men det är inget parti som ensamt bestämmer var mitten är. Förmodligen borde Lööf inrikta sig på att i rollen som hjälpryttare se till så att Socialdemokraterna hamnar i ett så pass hyggligt mittenläge att chansen finns för fortsatt regerande. 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

Andersson sätter frågetecken för V i regering

Andersson sätter frågetecken för V i regering
Politik

M: Bra att S ställer sig bakom oss

M: Bra att S ställer sig bakom oss
Ekonomi

Elstödsförslag välkomnas – och väcker frågor

Elstödsförslag välkomnas – och väcker frågor
Politik

KD pratar "hemliga" pengar inför dold kamera

KD pratar "hemliga" pengar inför dold kamera
Politik

Andersson: "Du får pengar i vinter"

Andersson: "Du får pengar i vinter"
Visa fler