Kunskap kan det terror inte kan–ge Palestina fred och frihet

Arma palestinier; det är inte många som bryr sig om er. Ni används framförallt som studsmatta för diverse kommunister, extremister och terrorister vars högsta och enda syfte är att förgöra den judiska staten Israel.

Anneli Rådestad är chefredaktör på Judisk Krönika. I mitten av april i år gav hon tillsammans med två medförfattare ut boken "Judiska hjältinnor" på förlaget Natur & Kultur.

Anneli Rådestad är chefredaktör på Judisk Krönika. I mitten av april i år gav hon tillsammans med två medförfattare ut boken "Judiska hjältinnor" på förlaget Natur & Kultur.

Foto: Karin Fingal

Krönika2024-09-19 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så tänker jag ofta när jag ser och hör demonstranterna som alltsedan Hamas terrrorattack mot judar i Israel den 7 oktober 2023, vandrar genom städerna i västvärlden och ropar att "sionismen" ska krossas. Men det finns dessbättre också folk som gör vad de kan för att sprida kunskap, sans och förnuft och demokrati runt om kring sig. Vilket på längre sikt väl är det enda som kan ge palestinier, israeler och libaneser mer stabila och trygga livschanser.

Anneli Rådestad är chefredaktör för tidskriften Judisk Krönika. Hon avslutade en av sina senaste ledartexter med följande nyktra konstaterande: "Om regionen inte ska präglas av evigt krig – och vem vill det för sina barn – måste nu alla krafter samlas för att skapa trygghet, frihet och självständighet för både israeler och palestinier – för inget av de här folken kommer att flytta på sig oavsett vad extremister på båda sidor önskar."

Christer Mattsson är föreståndare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Nyligen gästade han TV4 för att tala om den kraftiga ökningen av antisemitiska hatbrott i Sverige. Christer Mattsson förklarade, på ett liknande sätt som Anneli Rådestad gör i sin krönika, hur begreppet "sionism" under efterkrigstiden började användes av Sovjetkommunisterna som ett slags kodord för "judar." Under krigen och konflikterna mellan Israel och deras ofta Sovjetallierade arabiska grannar i Mellanöstern blev trycket extra hårt mot de judar som fanns kvar i Östeuropas kommunistländer. Sionism är i grunden ett slags nationalism som under 1800-talet utvecklades hos många folk som inte hade något plats på jorden att kunna kalla sin egen. Kommunistregimerna kunde ju inte öppet hetsa mot judar - likt nazisterna nyligen gjort. Därför kommenderades partikadrarna ut till demonstrationer där slagorden löd: Antisemitism: Nej!  Antisionism: Ja!  Det gamla kommunisttricket hörs nu 60-70 år senare eka på Norrköpings gator. Bedrövligt. Och snacka om hets mot folkgrupp...

undefined
Magnus Ranstorp är en kunskapsdriven terrorforskare. Han har mängder med egna kontakter med människor i olika grupper och länder i Mellanöstern. Magnus Ranstorp är också en frikostig folkbildare med kapacitet att befria oss från fördomar och kunskapsbrister. Vilket är helt ovärderliga egenskaper i den tid vi lever i.

Magnus Ranstorp är en svensk terrorforskare i världsklass. Han kan och vet i stort och smått oerhört mycket om Israel och hennes regionala fiender i form av Iran och dess terrormiliser Hamas, Hizbollah, Houthis i Jemen och shiamiliser i Irak. Ranstorp gör stora folkbildande insatser på den fria och tillgängliga plattformen X. Kunskap och insikt har - till skillnad mot kommunister, extremister och terrorister - potential att bidra till ett fritt och fredligt Palestina.