Shekarabi visade upp socialdemokratiska specialare

Ardalan Shekarabi är rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna i riksdagen, tidigare mångårigt statsråd, riksdagsledamot och med en bakgrund som ordförande i ungdomsförbundet.

Ardalan Shekarabi var på torsdagskvällen tidigare i veckan gäst hos Anders Holmberg i SVT: s program "30 minuter".  Shekarabi gjorde en god insats och visade genuint socialdemokratiska och självtänkande talanger i svåra frågor.

Ardalan Shekarabi var på torsdagskvällen tidigare i veckan gäst hos Anders Holmberg i SVT: s program "30 minuter". Shekarabi gjorde en god insats och visade genuint socialdemokratiska och självtänkande talanger i svåra frågor.

Foto: Skärmklipp från SVT

Krönika2023-03-18 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare i veckan var han gäst i SVT: s intervjuprogram "30 minuter" där han frågades ut av Anders Holmberg. Ett intressant program; Shekarabi är utbildad jurist och kan uttrycka sig väl och verserat. Han tänker också egna tankar och har ett så pass självständigt beteende som det är möjligt att ha på den nivån i politiken där han vistas. Ardalan Shekarabi är kort sagt en mycket behaglig person i mina ögon. Och en väl bevandrad socialdemokrat; det ska gudarna veta. Vilket ett på ytan häpnadsväckande uttalande av honom mycket väl illustrerade.

Under de minuter då programmet handlade om dödsskjutningar och den grova kriminaliteten valde Shekarabi att anslå en lätt (själv)kritisk ton vad gäller egna och andra partiers fixering vid ständigt skärpta straff. Han förnekade inte att många straffskärpningar varit och är nödvändiga "men vad hjälper det när väldigt få lagförs?", sa Shekarabi. Programledaren efterfrågade vilket ansvar som Socialdemokraterna har för det kriminella kaoset genom sina åtta år i regeringsställning fram till 2022? Det ansvaret fanns förstås, sa Shekarabi som snabbt förde in samtalet på "segregationen" som enligt honom var den drivande motorn för bland annat den grova kriminalitetens utveckling i Sverige. Och segregationens egen motor utgjordes enligt Shekarabi bland annat av "skolans kommersialisering". 

Vilket på vanlig svenska betyder att dödsskjutningarna är friskolornas fel. Att antyda sådana absurda slutsatser är en socialdemokratisk specialitet i trängda lägen. Fokus flyttas snabbt när många opinionsbildare till höger och vänster hugger på friskolefläskbenet istället för att diskutera varför S - och M - inte gjort mer åt brottslighetens utveckling sedan 2006. Den tidigare statsministern Löfven antydde till exempel på sin tid att det var "alliansens skattesänkningar" och "rika Djursholmares behov av kokain" som orsakat brottsvågen. Och så tjattrade alla om det ett tag. Medan S funderade på hur kursen borde läggas om. Likt man gör nu.

Lejonparten av programmet ägnades åt S demokratiproblem i Botkyrka och nämndemannaproblem i Göteborg. Shekarabi företrädde partiet mycket väl i en svår sits. Botkyrka är definitivt allvarligast. I striden om den lokala makten i partiet finns klan och gänginslag som gör situationen ohållbar. Partiledningen behöver vara redo att ta till drastiska grepp för att ta kontrollen över avdelningen i Botkyrka.