Konsten att utnyttja motståndarnas låsningar utan att bli fast

Man ska inte romantisera eller idyllisera politik. Det politiska hantverket kan såväl vara burdust som brutalt som småsint och elakt.

Socialdemokraterna med sin partiledare Magdalena Andersson har en historiskt stark särställning när det kommer till det politiska hantverket. Men det finns utmanare i den nutida politiken.

Socialdemokraterna med sin partiledare Magdalena Andersson har en historiskt stark särställning när det kommer till det politiska hantverket. Men det finns utmanare i den nutida politiken.

Foto: Christine Olsson/TT

Krönika2024-07-25 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hantverket inom politiken bör därför utspelas i kulisserna och inte vara huvudsak i den politiska rapporteringen. Men politik ska för den sakens skull inte skällas ut i onödigt höga moralistiska toner. Politik handlar på sista raden om att lyckas med att få majoritet för de uppfattningar och kandidater som man står för och vill ha igenom.  Socialdemokratins särställning i Sverige som det utan konkurrens ledande regeringspartiet bottnar till stor del i en djup förståelse om vad politik är och om vad som krävs för att kunna få ha statsministern i sitt parti. 

 

I den aktuella världspolitiken tänker jag inte minst på de hantverksutmaningar som Demokraterna i USA har haft att hantera under de senaste dagarnas turbulens. Den sittande presidenten Joe Biden meddelade på söndagskvällen svensk tid att han beslutat sig för att inte ställa upp för omval som kandidat i det kommande presidentvalet. Att beskedet från Biden kom just när det kom ska nog inte ses som en sedan länge uträknad manöver. 

Joe Biden är en partiman i ordets bästa bemärkelser. Låsningarna och falangstriderna i Demokraterna gjorde det länge omöjligt för Biden att säga något annat än "jag stannar kvar för att ta matchen mot Trump." Och i det uppdraget har han en stark position. Han är den ende kandidat för Demokraterna som besegrat Donald Trump i ett presidentval. Hade han gått utan att veta hur det skulle gå så kunde Demokraterna ha hamnat i rejäla problem. Mätningarna - som amerikanarna började praktisera medan vi i Europa bodde i politiska ruckel - har också länge visat att Biden har varit den politiker från det demokratiska partiet som haft bäst chans att vinna mot Trump även 2024. Men nu är det annorlunda. Joe Bidens åldersrelaterade närminnesproblem tycks ha fått partiet att samla ihop sig. Och då lägger man snabbt om kurs och enas bakom en tidigare impopulär kandidat som vicepresidenten Kamala Harris. Vi får se hur det går. 

Politiskt hantverk kräver skicklighet på samma sätt som en snickare, tandläkare, fotbollsspelare, skådespelare med flera behöver kunna behärska sina specifika hantverken för att lägga grunden för framgång. I politiken handlar det inte minst om att kunna utnyttja motståndarnas låsningar utan att fastna i egna låsningar. I den svenska nutidspolitiken är det utan tvekan så att Sverigedemokraterna är det parti som visat de vassaste insikterna och kompetenserna i det politiska hantverket för framgång. Mer om det på morgondagens ledarsida i Folkbladet.