SD föll pĂ„ eget grepp – efter kampanj om folkutbytet i Sverige

Har du hört talas om att det pÄgÄr ett folkutbyte?

En besvĂ€rad Jimmie Åkesson. SD föll pĂ„ eget grepp, enligt Anders Jonsson.

En besvĂ€rad Jimmie Åkesson. SD föll pĂ„ eget grepp, enligt Anders Jonsson.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2024-06-17 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.
undefined
En besvĂ€rad Jimmie Åkesson. SD föll pĂ„ eget grepp, enligt Anders Jonsson.

Nej, det hade inte jag heller fram till att Jimmie Åkesson skrev i Expressen att man kan hĂ€vda att det pĂ„gĂ„r ett sĂ„dant. 
Det var efter att Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet Charlie Weimers i valkampanjen pratat om det pĂ„gĂ„ende folkutbytet i Sverige och i Europa. 
PĂ„ sociala medier skrev Weimers: ”NĂ€r man lĂ€gger ihop den socialdemokratiska oviljan att stoppa massmigrationen med stödet för islamism stĂ„r det helt tydlig: Socialdemokraterna vill byta ut befolkningen för att kunna sĂ€kra makten med muslimska vĂ€ljare”.
Att det skulle vara sÄ Àr naturligtvis helt befÀngt, men idén om att en elit vill byta ut befolkningen för att sÀkra sin egen makt har funnits i högerradikala kretsar sedan 1800-talet. Just begreppet folkutbyte myntades 2011 av den rasistiska konspirationsteoretikern Renaud Camus.
Sverigedemokraterna tog nu steget att börja anvĂ€nda samma terminologi som anvĂ€nds i vitmaktmiljö. Men det tog nĂ„gra dagar innan Jimmie Åkesson var med pĂ„ bĂ„ten.
I en lysande text skildrar DN:s reporter Annie Reutersköld hur hon ville fĂ„ Jimmie Åkessons kommentar till Charlie Weimers budskap. Åkesson vĂ€rjde sig och var ”skeptisk till DN:s agenda”, han litade inte pĂ„ ”journalistkontexten” och sĂ„ vidare.
Det var som att han inte ville kĂ€nnas vid folkutbytesbudskapet bara för att fyra dagar senare skriva i Expressen att man kan hĂ€vda att det pĂ„gĂ„r ett folkutbyte. Sverige har enligt Åkesson gĂ„tt frĂ„n ”homogenitet och assimilation till mĂ„ngkulturalism”. Han menar att det ”i praktiken fĂ„tt demografiska konsekvenser som lĂ„ngsiktigt medför ett folkutbyte i Sverige.”
För ett Ă„r sedan tog Åkesson avstĂ„nd frĂ„n det begreppet. DĂ„ sade han till att ordet folkutbyte anvĂ€nds av nazister och dĂ€rför inte var lĂ€mpligt (GP 4/5-23).
Men nu hade SD-ledningen bestĂ€mt sig för att köra hĂ„rt. NĂ€r Åkessons debattartikel publicerades i Expressen fylldes sociala medier samtidigt med folkutbytesbudskapet frĂ„n SD. 
Det var ett samordnat försök att fĂ„ uppmĂ€rksamhet och provocera för att fĂ„ igĂ„ng en debatt. SĂ„ som politiker som Jimmie Åkesson eller för den delen KD-ledaren Ebba Busch Ă€r experter pĂ„.
SÀg nÄgot som tycks passera grÀnsen för vad som Àr lÀmpligt. Ta sedan alla möjligheter att förklara och balansera. DÄ fÄr du mycket uppmÀrksamhet.
Den hÀr gÄngen fungerande inte taktiken. SD visade vad mÄnga anser Àr partiets rÀtta ansikte. Men det var ÀndÄ inte tillrÀckligt för att fÄ sympatisörerna till vallokalerna.