F.d. partisekreterare, f.d. kommunstyrelseordförande i Norrköping. F.d. riksdagsledamot för Östergötland. Men det finns minst lika många aktiva uppdrag att ansvara för. Stjernkvist är ordförande för HSB Östra, han är ordförande för branschorganisationen Avfall Sverige och han är kanslichef/utredare på regeringskansliet med uppgift att komma med förslag och idéer om hur arbetslivet ska utvecklas så att fler har lust och möjlighet att arbeta längre. När vi nyligen träffades en tidig morgon i Visby så var det ett annat ordförandeuppdrag som vi talade mest om.
På Almedalsveckan 2022 mördades psykiatern, överläkaren och den nationella samordnaren Ing-Marie Wieselgren på öppen gata i Visby. Mördaren var en psykiskt sjuk ung man. I efterdyningarna av mordet togs initiativ till att bilda "Stiftelsen Ing-Marie Wieselgren Tillsammans för psykisk hälsa". Lars Stjernkvist är ordförande för stiftelsen. Han och Ing-Marie Wieselgren var vänner och samarbetade mycket om sociala frågor; ett brinnande intresse hos dem båda.
Stiftelsens syfte är att: "stödja initiativ från enskilda, verksamheter eller organisationer, över alla samhällssektorer och målgrupper, som genomförs i Ing-Marie Wieselgrens anda med fokus på psykisk hälsa. Särskild vikt ska läggas på att fånga upp risker och stärka skyddsfaktorer för barn och unga."
Under dagarna i Almedalen har Stjernkvist tillsammans med styrelseledamöter och familjemedlemmar mer offentligt dragit igång stiftelsens insamlingsverksamhet. När Almedalsveckan inleddes i tisdags kväll med en ceremoni vid den stora scenen så stod Stjernkvist återigen i talarstolen.
– Första gången fick jag som partisekreterare hoppa in som talare när Göran Persson fick förhinder. Det var förstås ett stort och nervöst uppdrag att ersätta statsministern. Men som partisekreterare var jag van vid att tala för partiet och att göra det som Lasse Stjernkvist. Att stå på scenen och liksom tala för Ing-Marie kändes ansvarsfullt på ett helt annat sätt, sa Stjernkvist.
Stjernkvist är som fisken i vattnet i Almedalens vimmel. Ing-Marie Wieselgren nickar nog gillande i sin himmel när hon hör och ser hur Stjernkvist argumenterar för ett "ökat arbetskraftsutbud" genom tidiga rejäla insatser för barn och ungdomar med psykisk ohälsa, bättre utbildningar, större respekt för yrkes- och hantverksarbete och mer mänskliga arbetsmiljöer.
– Ing-Marie Wieselgren manade oss alltid att sätta kraft i den "första linjens" sociala insatser. Den stafettpinnen är jag ivrig att föra vidare, sa Stjernkvist.