Sannolikt Kristerssons sista chans att utmana om makten

Mandatperioden är mer än halvvägs hunnen.

Ulf Kristersson kan sitta ganska lugnt så länge det går bra för Ebba Busch. Liberalerna bör dessutom gärna klara riksdagsspärren och SD bör bli "lagom stort."

Ulf Kristersson kan sitta ganska lugnt så länge det går bra för Ebba Busch. Liberalerna bör dessutom gärna klara riksdagsspärren och SD bör bli "lagom stort."

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2020-12-27 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksdagens åtta partier är inne i en transformationsprocess där nya regeringskonstellationer är målet för såväl det klassiska makt- och regeringspartiet Socialdemokraterna som för det främsta utmanarpartiet Moderaterna. Det finns en hel del som talar för att valet 2022 kommer att landa i en nyhet på regeringsfronten. Under några söndagar här framöver kommer jag – med avstamp i SCB: s stora partisympatiundersökningar (2, 8 december 2020) och i mer anekdotiska observationer – att ta pulsen på de åtta riksdagspartierna för att på så vis utröna vad för slags regeringskonstellation som är mest sannolik efter nästa val. Förra söndagen var det C och L. Nu dags för M och KD. Trots en stor icke-socialdemokratisk majoritet i riksdagen efter valet 2018 så lyckades inte M att få till en regering. Rimligt sett är 2022 partiledaren Ulf Kristerssons sista chans. SCB skriver: "I november 2020 är det 22,2 ± 1,0 procent av de röstberättigade som uppger att Moderaterna är det parti som de står närmast, eller sympatiserar med. Det går inte att se några skillnader mellan män och kvinnors sympatier för Moderaterna. Det finns heller inga tydliga skillnader i stöd mellan åldersgrupper. Partiet har ett större stöd bland inrikes födda jämfört med utrikes födda. I förhållande till riksdagsvalet 2018 har Moderaterna statistiskt säkerställda nettovinster på cirka 1,5 procent från Liberalerna, cirka 0,8 procent från Socialdemokraterna, cirka 0,6 procent från Kristdemokraterna samt cirka 0,5 procent från Centerpartiet."  Moderaterna går kort sagt bra. Men är det bra nog? Kristdemokraterna är det mer arga borgerliga partiet. Mycket talar för att Kristerssons eventuella framtid som statsminister hänger på att KD gör ett bra val 2022; utan att profitera för mycket på vare sig M eller SD. SCB skriver: "I november 2020 är det 5,3 ± 0,6 procent av väljarkåren som uppger att de sympatiserar med Kristdemokraterna. Det går inte att se några skillnader mellan män och kvinnors sympatier för Kristdemokraterna i november 2020. Stödet är större bland dem som är yngre än 65 år jämfört med dem som är 65 år och äldre. Partiet har ett större stöd bland inrikes födda jämfört med utrikes födda. Det finns inte några tydliga skillnader i stöd sett till utbildningsnivå. Jämfört med riksdagsvalet 2018 noteras en statistiskt säkerställd nettovinst på cirka 0,3 procent från Liberalerna. Samtidigt noteras en statistiskt säkerställd nettoförlust på cirka 0,6 procent till Moderaterna."