Sann frihet är rätten att gå i otakt sa Bäckström

Bohuslänningen, vänsterpartisten och den tidigare riksdagsledamoten Lars Bäckström är en fascinerande person.

Här ser vi Lars Bäckström i 2004 års version. Budgetdebatt i riksdagen. Bäckström i sitt esse. Sedan dess har han hunnit med att vara landshövding i Västra Götaland och skriver nu tänkvärda krönikor i Bohuslänningen.

Här ser vi Lars Bäckström i 2004 års version. Budgetdebatt i riksdagen. Bäckström i sitt esse. Sedan dess har han hunnit med att vara landshövding i Västra Götaland och skriver nu tänkvärda krönikor i Bohuslänningen.

Foto: TT

Krönika2023-08-10 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hans inlägg från riksdagens talarstol  (1993-2006) framkallade ofta instämmande nickningar och spontana skratt från både socialdemokrater och borgare. Bäckström balanserar sitt heta engagemang mot en fond av pragmatism, självdistans och verklighetsnära förståelse.

Lars Bäckström är numera krönikör i den fina lokaltidningen Bohuslänningen. Tidigare i veckan publicerades hans krönika "Den svenska friheten" där Bäckström landade i antagandet att regeringen Kristersson sannolikt letar efter en liknande lösning som samlingsregeringen använde sig av under andra världskriget då artisten Karl-Gerhard kritiserade Hitler och svenska eftergifter i sången ”Den ökända hästen från Troja”

Regeringen bad honom ta bort sången från revyn. Men lagen satte stopp. "Lösningen blev en lokal ordningsstadga för teaterlokaler", skriver Lars Bäckström. Han antar att regeringen är ute efter någon liknande ordningsstadgelösning nu när det handlar om att få stopp på det idoga koranbrännandet i Sverige. Så är det nog. 

Regeringen Ulf Kristersson vill lika lite som regeringen Per-Albin Hansson på 1940-talet avskaffa den sedan länge grundlagsskyddade yttrandefriheten. Men om nationens säkerhet hotas av koranbrännande migranter så är det ju inte regeringens uppdrag att sitta med armarna i kors. Med orden "Sann frihet är nog rätten att gå i otakt", sammanfattar Bäckström sin krönika i Bohuslänningen. Och ibland behöver regeringen och utrerade frihetsdyrkare gå i otakt. 

Den legendariske före detta TT-journalisten Owe Nilsson är intensivt aktiv på sociala medier. Nu företräder han bara sig själv och hans uppriktighet med sina uppfattningar i kombination med hans erfarenhet och bildning gör honom fortsatt intressant. Milt uttryckt så är han inte förtjust i eventuellt kommande ordningslagar som begränsar yttrandefriheten i någon form. Han är heller inte särskilt förtjust i SD. Här ett par rader från Nilsson: "Vi har hamnat i den absurda situationen att regeringens idé att utvidga ordningslagen så att tillstånd för allmänna sammankomster ska prövas mot rikets säkerhet, stöds av S - ett parti som varnat för att SD hotar demokratin, allt medan SD är emot." 

Nilsson har en viktig poäng. SD borde förstås vilja stoppa provokationerna mot vår säkerhet. Men de sitter fast i en nedärvd muslimkritik som går före. Att Socialdemokraterna är på regeringens sida är inte det minsta underligt. Vi kommer från en nedärvd Per-Albin tradition. Sådana saker förstår Lars Bäckström.