När de kriminella lämnar ökar säkerheten för det skötsamma folket

Sveriges första säkerhetszon inrättades i Hageby i Norrköping under två veckor från den 5 juni och framåt.

Här ser vi ett krossat fönster till den lägenhet i Hageby där ett dubbelmord inträffade tredje juni i år.

Här ser vi ett krossat fönster till den lägenhet i Hageby där ett dubbelmord inträffade tredje juni i år.

Foto: Fredrik Nygren

Krönika2024-07-20 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Polisen fattade beslutet om säkerhetszon efter en period av eskalerande gängbrottslighet med bland annat ett dubbelmord i en lägenhet i området. Säkerhetszon är ett nytt polisiärt redskap som öppnades upp genom ny lagstiftning tidigare i år. I säkerhetszonen får polisen en chans att något utjämna villkoren visavi de gängkriminella. Inom ett viss geografiskt område kan polisen utan stöd av det som kallas för "konkret brottsmisstanke" visitera personer och undersöka fordon. Många poliser finns på plats i zonen och det ges många och rika tillfällen till informella kontakter såväl med de boende i området som med de kända gängkriminella som rör sig på platsen. 

 

Säkerhetszonen innebär ett minskat skydd för gängkriminella. Vilket är välbehövligt. Fler lagar med bäring just på gängkriminella är på ingång i det svenska lagmaskineriet. Det ska bli lättare att vräka gängkriminella från sina bostäder, dubbla straff för brott i de gängkriminella miljöerna och anonyma vittnen är andra exempel på sådana lagliga anpassningar som nu görs till den gängkriminella strukturen. 

Polisen i Södertälje har under ett par veckor upprätthållit en säkerhetszon i de kriminellt belastade förorterna Blombacka och Geneta. Polisen skriver i sitt beslut om säkerhetszonen att "Sedan ett par år pågår en våldsam konflikt mellan kriminella nätverk i Södertälje. Sammanlagt har nio mord och ett stort antal mordförsök skett i konfliktmiljön. Tre av morden har inträffat inom den nu aktuella säkerhetszonen, samtliga tre med skjutvapen. Ett flertal andra grova brott kopplade till konflikten har även inträffat inom zonen, exempelvis ett stort antal grova vapenbrott, både genom vapen anträffade på misstänkta, men även vapen anträffade utomhus eller i trapphus."

I ett reportage i Aftonbladet framträder missnöjda unga män och mer nöjda medborgare och poliser. Den höga polisnärvaron och polisens möjligheter att använda sina erfarenheter och kunskaper för att granska och störa ut kända kriminella jämnar som sagt ut villkoren mellan det allmänna och de kriminella. Polisen ska givetvis hålla sitt arbete inom lagarnas råmärken. Men lagen behöver då och då flytta ut sina råmärken för att öka osäkerheten i de kriminella gängen. Flera av de kända kriminella männen tvingas nu hålla sig borta från platsen medan polis och framförallt den breda och skötsamma allmänheten kan ta större plats i samhället. Säkerhetszonerna har förhoppningsvis kommit för att stanna.