Så nära en regering som Jimmie Åkesson nu vill vara

Den blivande statsministern Ulf Kristersson presenterade mer eller mindre en hel regeringsförklaring när han och de övriga partiledarna på hans sida mötte pressen på fredagsförmiddagen.

Johan Persson, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch har här förevigats på väg mot sina politiska livs största händelse hittills; den pressträff i riksdagen där de meddelade att de är överens om att bilda en regering.

Johan Persson, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch har här förevigats på väg mot sina politiska livs största händelse hittills; den pressträff i riksdagen där de meddelade att de är överens om att bilda en regering.

Foto: TT

Krönika2022-10-14 15:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De olika "samarbetsprojekten" som regeringen ska hantera - när de inte är upptagna med att hantera omvärldens alla oberäkneliga händelser - följer i stort sett det som partierna förde fram i valrörelsen.

De tre regeringspartierna M, KD och L ska således samverka på lika villkor med Sverigedemokraterna om tillväxt/hushållsekonomi, kriminalitet, migration/integration, klimat/energi, hälso/sjukvård, skola och demokrati/fri- och rättigheter.

Partiledaren för Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson inledde sitt anförande på pressträffen med att konstatera - till Åkessons "förtret" enligt DN: s rapportering - att SD hålls utanför regeringen.

– Vi hade gärna sett en majoritetsregering där vi ingått, sa Jimmie Åkesson. Jag tror inte riktigt på det där med "förtret". Jag tror snarare att Åkesson tänker sig att han och SD gör regeringsdebut först i en regering där han själv är statsminister. 

Samarbetet liknar i och för sig en regering. De tre partierna till höger och Sverigedemokraterna stod gemensamt på pressträffen, partiloggorna presenteras i storleksordning - alltså står SD: s logga först, och i sitt dokument där samarbetets villkor beskrivs att "De fyra samarbetspartierna ingår även en budgetöverenskommelse för 2022 – 2026. Det innebär att budgetramverket ligger fast och att budgeten beslutas i sin helhet. Budgeten förhandlas mellan samtliga partier innan riksdagsbehandlingen påbörjas." SD kommer även att ha en grupp tjänstemän på regeringskansliet för att förebygga att partiet sidsteppas i ärendehanteringen på Rosenbad. Men som sagt så tror jag att det är Ulf Kristersson som varit pådrivande för att få in Jimmie Åkesson djupare i samarbetet medan Åkesson å sin sida nog varit angelägen om frizoner för att kunna andas ut oppositionslusta då och då. 

Av det jag sett av det politiska innehållet kan man väl säga att man håller sig på mitten med en lätt dragning åt det konservativa. Inga större problem för en socialdemokrat som mig kort sagt. Staten ska till exempel driva på för ny kärnkraft och a-kassan blir kvar som den är. Den i mina ögon anstötliga "mängdrabatten" vid straffmätning tas bort och polisen ska ges nya öppna och hemliga tvångsmedel för att kunna få bort fler gangsters från gatorna. 

Kristerssons problem är förstås Liberalerna. Fredagens pressträff var knappt slut innan en ledande liberal i Stockholm gick till attack mot innehållet.