Den turkiske presidenten Erdogan meddelade att det turkiska parlamentet kommer att rösta för det svenska medlemskapet. Förhoppningsvis sker omröstningen i hyfsad närtid. Nato är en naturlig union för Sverige. Precis som EU var när vi klev in där för snart 30 år sedan. Det folkliga stödet för medlemskapen i försvars- och handelsunionerna är påtagligt.
För det klassiska regeringspartiet Socialdemokraterna har medlemskapen i EU och Nato skapat behov av tvärvändningar: Från mycket bestämda avståndstaganden och till nästan lika bestämda omfamnanden. Det finns förstås olika sätt att värdera politiska tvärvändningar. För egen del kan jag tänka mig ett antal möjliga vinklar på sådana värderingar. En vinkel är självklart att förmågan att byta fot när verkligheterna så kräver är ett uttryck för regeringsduglighet. Gamla dogmer kastas överbord när de inte fungerar längre. En annan vinkel är förstås att man nog borde ha tagit itu med de där gamla dogmerna i god tid innan ekonomin och senare den europeiska säkerhetsordningen kraschade. Ett tredje sätt att värdera saken är att tvärvändningarna tenderar att lämna kvar en del tidigare supporters och partners på perrongen.
Märta Stenevi är språkrör för Miljöpartiet; ett parti som under åtta år, fram till 2022, satt i regeringen tillsammans med S. På kvällen den 10 juli tog hon till orda på sociala medier för att kommentera det kommande medlemskapet i Nato: "Det är dock med sorg jag noterar att Sverige inte längre är en röst för frihet och demokrati, utan istället en tyst partner till en auktoritär regim."
I en enda mening lyckas Stenevi döma ut och förolämpa såväl Socialdemokraterna och Moderaterna som de stora demokratiska länder som är medlemmar i Nato - och i många fall även i EU. De är "inte längre en röst för frihet och demokrati", anser Stenevi.
Små partier som till exempel Miljöpartiet är ju små just därför att de allra flesta av oss tycker att de är aparta och konstiga. Ska MP undvika att bli en sekt krävs en uppryckning á la 2008 då språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson via en medlemsomröstning kunde stryka partiets krav på utträde ur EU; en förändring som banade väg för ett bredare och öppnare parti. Men nu är sektvarningen tillbaka på allvar igen. Finns det några livräddare kvar i miljöpartiet? Den som här och nu betraktar Nato som ett hot mot friheten och demokratin i världen kan omöjligen vara en del av Sveriges kommande regeringar.