Så kan kanske Sverige hitta upp på en modern medelväg

Jimmie Åkesson och SD är ett av flera diskussionsämnen i boken "På andra sidan" av Mats Svegfors och Hans Bergström.

Jimmie Åkesson och SD är ett av flera diskussionsämnen i boken "På andra sidan" av Mats Svegfors och Hans Bergström.

Foto: Widar Andersson, TT/Montage Widar Andersson

Krönika2021-06-27 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hans Bergström och Mats Svegfors var under många år tongivande publicister/krönikörer på Dagens Nyheter/Nerikes Allehanda respektive Svenska Dagbladet. I den nya boken "På andra sidan" (Förlag fri tanke 2021) skriver Bergström och Svegfors brev till varandra. På ledarsidan i Folkbladet Söndag diskuterade jag boken som sådan och anmälde även att jag längre fram i sommar skulle ta mig an några av de mycket intressanta sakfrågor som diskuteras. Hans Bergström bor sedan många år tillbaka i Boca Raton i Florida i USA tillsammans med hustrun Barbara Bergström som grundade den framgångsrika Internationella Engelska Skolan 1993 och Mats Svegfors som lever som änkling i sitt Coronaviste i Karmansbo i Västmanland. Detta är den andra av de utlovade sakfrågorna: Sverigedemokraterna/Regeringsfrågan.

Svegfors och Bergström diskuterar och skriver med olika temperament. Bergström har en agitatorisk intresseföreträdare i sin personlighet i sig medan Svegfors bär mer av prästens/filosofens karaktärsdrag. De förenas i en stark tro på förnuft och balans. Vilket jag dras till betydligt mer än vad jag attraheras av överdrifter och ensidigheter.

Mats Svegfors återkommer vid ett par tillfällen till vad han benämner som det svenska "stigberoendet", ett slags "svensk väg" som styr tankarna om vad Sverige "är och alltid har varit." Den starkaste stigen/vägen är nog "medelvägen":  Begreppet "The Swedish middleway" dyker upp i minnet från ungdomen i SSU. Jag minns stoltheten över att gå medelvägen; vara lite lagom. Mats Svegfors pekar i ett av sina brev till Hans Bergström på "hur långt vi är från den myt som vi byggde på föreställningen (--) om den framgångsrika svenska medelvägen. (--) Vi är inte kvar på medelvägen. Frågan är om vi är kvar på någon väg alls."

Han önskar ett Sverige som kliver upp på en moderniseringsväg och han anmodar M och KD att konkret och skyndsamt sätta igång arbetet med ett regeringsprogram som SD har att förhålla sig till utan att kunna ställa ultimativa krav. Sverigedemokraterna är en "tillbakablickande politisk rörelse; en antimoderniseringsrörelse", skriver Svegfors som inte döljer sin bristande entusiasm för vad SD: s inflytande på en eventuell högerregering efter valet 2022 kan komma att innebära. Svegfors skriver också att SD i mångt och mycket liknar S mer än M. Det där en viktig iakttagelse som jag har lätt att instämma i. Hans Bergström ser gärna en koalition mellan S och M under de kommande fyra åren. Då skulle Sverige kunna stiga upp på en förtroendefull och moderniserande medelväg igen. Det vore bra.