S borde kunna bättre än att förolämpa ärkebiskopen

Det är en slafsig argumentation. Jag hittar inget annat ord.

Ärkebiskop Antje Jackelén känner sig på goda grunder förolämpad behandlad av skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Statsminister Magdalena Andersson (till höger om Jackelén i bilden) bör överväga det rimliga i partiets politik.

Ärkebiskop Antje Jackelén känner sig på goda grunder förolämpad behandlad av skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Statsminister Magdalena Andersson (till höger om Jackelén i bilden) bör överväga det rimliga i partiets politik.

Foto: TT/montage Widar Andersson

Krönika2022-07-30 06:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antje Jackelén är avgående ärkebiskop i Svenska kyrkan. Hon debatterar om konfessionella friskolor med skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Där ärkebiskopen argumenterar sakligt och värdegrundat agerar dessvärre skolministern slafsigt och respektlöst. Det står naturligtvis en regering fritt att försöka förbjuda det sjuttiotal skolor som är registrerade som konfessionella. Men det vill till att ha ordning på argumenten. Antje Jackelén är starkt kritisk till hur Axelsson Kihlblom motiverar regeringens politik. I SvD 19 juli citerar Jackelén skolministern från en pressträff några dagar tidigare:

”Religiös påverkan hör inte hemma i skolan. Ändå har vi sett många exempel på att aktörer inom offentlig sektor använt statliga medel till antidemokratisk verksamhet", sa Lina Axelsson Kihlblom. Antje Jackelén invänder berättigat mot dessa svepande anklagelser: "Skolministern förmedlar alltså intrycket att en konfessionell huvudman, exempelvis Svenska kyrkan, innebär att skolan ägnar sig åt religiös indoktrinering i stället för kunskaps­förmedling. Hon gör gällande att religion är motsatsen till kunskap och att konfessionella skolor undergräver demokratin. Sådan argumentering är en förolämpning av medborgarna i allmänhet och den majoritet av medborgarna som är medlemmar i ett trossamfund i synnerhet."

Det hör till ovanligheterna att ärkebiskopen använder sig av så distinkta och hårda ord i den offentliga debatten. Skolministern och hennes statsminister Magdalena Andersson bör därför begrunda det rättmätiga i att gå fram med grova kollektiva beskyllningar mot konfessionella skolor. Som Jackelén påpekar har flera av de skolor som stängts av Skolinspektionen, bland annat på inrådan av Säkerhetspolisen, helt andra bevekelsegrunder än religiös bekännelse/konfession. Att bunta ihop väl fungerande kristna, muslimska och judiska skolor med skandalskolor med terrorkoppling är djupt oseriöst. Skolministern vidhåller sin raljanta attityd när hon svarar på ärkebiskopens artikel i SvD (24 juli): "I Sverige har vi en marknads­skola där våra skatte­pengar kan gå till lite vad som helst, bland annat till vinst eller predikan."

Det är en slafsig argumentation. Jag hittar inget annat ord. Socialdemokraterna har styrt över skolpolitiken i tjugo av de trettio år som gått sedan friskolereformen. Det har funnits hur många möjligheter och majoriteter som helst att skärpa lagkraven mot oseriösa skolägare. Men väldigt lite har gjorts. Istället drivs en valkampanj där Svenska kyrkans ärkebiskop förolämpas. Socialdemokratin kan definitivt bättre.