Ryska och hemlagade säkerhetsproblem i blixtbelysning

Under Eva Hamiltons proffsiga ledning medverkade försvarsminister Peter Hultqvist (S) och partiledaren Ulf Kristersson (M) då Folk och Försvar inleddes på måndagen.

Magdalena Andersson talade inte på Folk och Försvar men var ändå i centrum av händelserna.

Magdalena Andersson talade inte på Folk och Försvar men var ändå i centrum av händelserna.

Foto: Duygu Getiren/TT

Krönika2022-01-10 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den traditionella försvarskonferensen genomförs detta år mot en fond av yttre och inre säkerhetsrisker som vi inte upplevt på flera decennier. Dels visar Ryssland en allt tydligare och aggressiv vilja att återvända till det klassiska imperiets hårdföra och skamlösa politik som tidigare generationer Östersjöbor fått känna av under tsarer och kommunistdiktatorer. Ryssland förbereder enligt många experter ett storskaligt militärt angrepp på Ukraina. Anfallet planeras under typiskt ryska trumpetstötar om utländsk (Nato) inblandning i det ryska folkets intressesfär. Den ryske presidentens krav på medlemsstopp i Nato och stopp för västliga militärbaser i det forna Sovjetunionens terränger är så pass horribla att de sannolikt tjänar sitt syfte att skapa förvirring och osäkerhet i väst. Vilket i sin tur öppnar för åtgärder från väst som kan ge Kreml anledning att slå till mot Ukraina. 

De inre säkerhetsriskerna blixtbelystes av händelserna runt statsministerfamiljens villa utanför Stockholm. Strax före jul utlöstes ett larm i villan - som Magdalena Andersson med familj just lämnat för att flytta till statsministerbostaden Sagerska. Polisen fann att en av städarna var en kvinna som höll sig undan från ett utvisningsbeslut och som drog in pengar genom att arbeta i en inte så nogräknad firma. Här visades i blixtbelysning vad den havererade invandringspolitiken ställt till med i Sverige under de senaste decennierna. Inte ens ett av Sveriges högt skyddade säkerhetsobjekt som statsminister Magdalena Andersson kan värnas mot de risker som den illegala arbetsmarknaden skapar. När det är möjligt att utvisningsdömda svartarbetare kan tjänstgöra vid statsministerns bostad så förstår ju alla vad som är möjligt på alla de samhällsfält där kontrollen är närmast obefintlig.

Hultqvist och Kristersson gjorde stabila insatser. M-ledaren lyfte - vid sidan av de inre och yttre säkerhetshoten - energiförsörjningen som ett växande säkerhetsproblem för Sverige. Han påpekade också det alltmer obegripliga i att Hultqvist kategoriskt utesluter medlemskap i Nato; den lösning som hela den västliga och fria världen har valt för sin säkerhet. Hultqvist höll å sin sida ett brett anförande där "allt" ingick. Vilket håller öppet för nödvändiga anpassningar framöver. Vilket är en S-tradition som är minst lika gammal som Folk och Försvar.