Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rörigt och hätskt men stabilt när det är på riktigt

In i det sista fortsätter den här mandatperioden att vara speciell. Mandatperioden danades under svåra konvulsioner på hösten/vintern 2018.

Jimmie Åkesson talade om S "totala misslyckanden" vid en pressträff i riksdagens sammanbindningsbana på måndagseftermiddagen. Ett stenkast därifrån, i riksdagens kammare, var dock alla eniga. Det är bra.

Jimmie Åkesson talade om S "totala misslyckanden" vid en pressträff i riksdagens sammanbindningsbana på måndagseftermiddagen. Ett stenkast därifrån, i riksdagens kammare, var dock alla eniga. Det är bra.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-09-06 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först i januari 2019 kunde en regering tillträda. Politisk turbulens har fortsatt att prägla tillvaron på Helgeandsholmen och fullbordades (?) på måndagen den femte september av en extrainkallad riksdag. Ledamöterna - företrädda av Finansutskottets medlemmar - diskuterade och fattade beslut om att ge regeringen rättighet att vid behov dela ut kreditgarantier på upp till 250 miljarder kronor. Jag var där. 

Riksdagen var enig i sitt beslut om att garantera dessa säkerheter för elproducerande företag. Vilket värmer ett gammalt sossehjärta. Politiken må vara rörig och vinglig och hätsk och osäker. Men den parlamentariska demokratin som sådan är stark. När det kommer nära politikens innersta och yttersta ansvar så sluter partierna upp.

De åtta debattörerna ägnade inte särskilt mycket talartid åt de 250 miljarderna. Det hela utvecklades istället till en energipolitisk debatt med valspurtanfängda argument. Flera av kombattanterna var uppe i varv. Utskottets ordförande Åsa Westlund (S) var i och för sig lugn när hon inledde meningsutbytet med att tacka alla åtta partier för att man tagit ansvar i en svår stund. Därefter eggade hon de borgerliga ledamöterna genom att ensidigt ge Putin skulden för de höga elpriserna i Sverige. Elisabeth Svantesson (M) och Gulan Avci (L) tyckte det var "osmakligt att tala om "Putinpriser" och om "krigsekonomi" i en debatt om Sverige. Martin Ådahl (C) var verkligen "all over the room" när han småcharmigt och agitatoriskt sträckte ut händer åt alla håll medan övriga ledamöter pillade med sina mobiler. Ida Gabrielsson (V) klagade på elbolagens "övervinster" och Svantesson drämde i med att det som kännetecknar en socialdemokrat är att den "aldrig vill ta ansvar för något."

Strax före debatten höll SD: s partiledare Jimmie Åkesson en pressträff i riksdagens magnifika Sammanbindningsbana. Åkessons pressträff handlade om Socialdemokraterna och var ett svar på S pressträff om Sverigedemokraterna i fredags. Jag tittade in en stund. S kokade soppa på sin spik om SD som "ryssnära säkerhetshot." Åkesson kokade soppa på sin spik om S "totala misslyckande med allt." En oavgjord "tvekamp mellan de två stora LO-partierna", sammanfattade Viktor Barth-Kron i Expressen. 

Innan jag lämnade riksdagen tog jag en kopp kaffe med talmannen Andreas Norlén. Han tror regeringsbildningen blir lättare nu än 2018.

"Nu finns det ju i alla fall två block. Ett av blocken kommer att få majoritet", sa Norlén. Låt oss hoppas det.