Richard Jomshof fick en hemläxa i 30 minuter

Ska SD ha en chans att kunna mäta sig med S - 21 år från första riksdagsmandatet och till regeringsmedverkan - så finns det inga genvägar: Ut med tokerierna och ideologiromantikerna.

SD: s partisekreterare Richard Jomshof hade en nyttigt svettig stund i gäststolen hos Anders Holmberg i 30 minuter.

SD: s partisekreterare Richard Jomshof hade en nyttigt svettig stund i gäststolen hos Anders Holmberg i 30 minuter.

Foto: Skärmdump SVT/Widar Andersson

Krönika2021-03-24 20:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SVT: s program "30 minuter" har nu hunnit två tredjedelar in i sin första säsong. Fem program återstår av totalt femton. Programledaren Anders Holmberg har verkligen satsat allt krut på det som - hur man än vrider och vänder på saken - är inrikespolitikens stora och skälvande nyhet och snackis: Ska Sverigedemokraterna lyckas etablera sig som ett regeringsunderlagsbildande parti redan under sin fjärde riksdagssäsong; alltså efter valet 2022? På onsdagskvällen den 24 mars sändes det tionde programmet. Gäst var Richard Jomshof, partisekreterare och långvägare inom Sverigedemokraterna. Intervjun med Jomshof dominerades - likt de tidigare programmen i serien - helt av frågor om SD. Vilket jag som sagt tycker är en högst rimlig prioritering. 

Hade det gjorts liknande program som "30 minuter" från sent artonhundratal och framåt så är jag säker på att Anders Holmbergs föregångare i allt väsentligt hade fokuserat på frågan om det då nya socialdemokratiska partiet som snabbt växte till sig från 1896 då Hjalmar Branting valdes in som partiets första riksdagsledamot och fram till 1917 då S för första gången medverkade i en regering. Nya, kontroversiella och växande politiska partier drar med rätta till sig stor uppmärksamhet. Socialdemokraterna befriade sig från tokvänstern och revolutionsromantiken och är ännu i våra dagar ett dominerande regeringsparti. Jag jämställer inte S och SD som politiska varelser och kroppar. Men endast partigängare av yttersta rang kan blunda för att sedan S etablerade sig som ett nytt och stort parti i början på 1900-talet så har inget liknande hänt fram tills dess att SD tog plats i riksdagen 2010. 

Richard Jomshof hade en tuff halvtimma hos Anders Holmberg. Vilket var helt i sin ordning. Jomshof och flera av hans partister har många anledningar att tänka igenom och förbättra sitt språkbruk och att tona ned sina överdrifter. Islamism är givetvis en vedervärdig statsreligion. Men islam är därför inte en "avskyvärd religion", vilket Jomshof förfäktade i ett SVT-program nyligen. Gullandet med auktoritära ledare i Ungern och Polen duger heller inte för det tredje största partiet i Sverige. Jomshof återkom flera gånger till att han avsett och menat något annat än vad han sagt. Det duger inte. Ska SD ha en chans att kunna mäta sig med S - 21 år från första riksdagsmandatet och till regeringsmedverkan - så finns det inga genvägar: Ut med tokerierna och ideologiromantikerna. Jomshof fick en hemläxa i 30 minuter. Fuskar han med läxan så är det nog godnatt.