Repression är det liberala samhällets vakthund

Natten mot Kristi himmelsfärdsdag sköts tre unga män på Rågsveds torg i Stockholm. Kvällstidningarna rapporterade om polisbilar, ambulanshelikoptrar och ett stort antal gripanden av andra unga män i området.

Tidigt på Kristi Himmelsfärdsmorgon arbetade polis och sjukvårdare på Rågsveds torg. Tre skjutna unga män. Många gripna unga män. Så ser det ut.

Tidigt på Kristi Himmelsfärdsmorgon arbetade polis och sjukvårdare på Rågsveds torg. Tre skjutna unga män. Många gripna unga män. Så ser det ut.

Foto: TT

Krönika2023-05-18 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den grova kriminaliteten sliter på frontlinjens kvinnor och män i den allmänna sektorn. Traumasjukvården ägnas alltmer åt skottskador och polisens övertidstimmar viks alltmer åt att röja runt på platserna för de unga männens skjutningar och sprängningar på allmän plats. 

Justitieminister Gunnar Strömmer säger i en intervju med DN (18 maj) att regeringen bland mycket annat utreder en sänkning av straffmyndighetsåldern. Idag finns en 15-årsgräns som styr över vilka möjligheter rättsstaten har att ingripa mot grovt kriminella. När de kriminella på egen hand sänker åldern genom att smycka folkhemmet med 13-14-åringar som bär automatvapen så kan ju inte Sverige sitta kvar i den gamla ordningen.

Gunnar Strömmer är inne på det resonemanget i intervjun med DN: "Brottsligheten tränger djupt ner i åldrarna och vi har en ordning som är utformad för en helt annan verklighet. Det är en fördjupad insikt som gjort mig lite omskakad."

Det är en bra attityd. Vi är alla ganska så omskakade av utvecklingen. Och mitt i den där omskakningen behöver de ansvariga i regering och riksdag så skyndsamt och effektivt som möjligt införa en ny social- och kriminalpolitisk ordning som är anpassad till de nya verkligheterna. 

DN: s reporter sammanfattar regeringens ambitioner: "En betydande del av Tidöavtalet upptas av förslag som sammanfattningsvis kommer att innebära den mest repressiva omläggningen av svensk kriminalpolitik i modern tid." (Tidöavtalet reglerar samarbetet mellan de tre regeringspartierna och SD.)

"Repressiv omläggning" låter inte så kul. Flertalet ordböcker nämner begrepp som "undertryckande" och "förtryckande" som synonymer till "repressiv." Motsatsorden som nämns oftast är "tolerant" och "liberal". 

Repression är inget nytt påfund. Den gamla ordningens repressionsnivåer var i stort anpassade till den gamla kriminaliteten. Att regering och riksdag nu är i färd med en repressiv omläggning av historiska mått beror på att kriminaliteten har förgrovats på ett sätt som saknar motstycke i modern svensk tid. 

Människor i kriminaliteten ska inte bedömas utifrån hur gamla de är utan utifrån vad de gör. En trettonårig mördare måste plockas av banan snabbt och effektivt. Lika viktigt är att en sjuåring som börjar göra ärenden åt kriminella kan tas om hand av socialtjänsten; oavsett föräldrarnas samtycke. Repression är det liberala samhällets vakthund. Glömmer vi det är vi rökta.