Regeringsguldet kan i så fall snabbt bli till sand

Här en bild från Göteborgsoperans uppsättning av Kristina från Duvemåla från 2014.

Här en bild från Göteborgsoperans uppsättning av Kristina från Duvemåla från 2014.

Foto: ADAM IHSE / TT

Krönika2021-04-28 05:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Guldet blev till sand" är titeln på en av alla de fantastiska sångerna i utvandrarmusikalen "Kristina från Duvemåla". I en av de största folkvandringarna som vi känner till i modern tid emigrerade ungefär 33 miljoner européer till USA mellan 1820 och 1920. Cirka en miljon av alla dessa "guldsökare" kom från Sverige. De sökte sig bort från stillastående samhällen där de kände att deras egna och barnens framtidschanser inte var särskilt stora. Det fanns i många fall goda chanser för de ihärdigt arbetssamma att skapa sig en bättre tillvaro i USA. För många blev dock guldet inget mer än sand och elände. Sådana är folkvandringens villkor även idag. Nu som då handlar det om att bryta upp från något hemtamt för att ta sig över en stor del av världens yta för att komma till ett särskilt land. Ett land där man har hört av migrationsreseindustrins agenter att gatorna bildligt talat flyter av mjölk och honung. Det är välbeforskade slutsatser att - se till exempel ”Polarized America: The Dance of Ideology and Unequal Riches” (utgiven 2006/uppdaterad 2016) av Princetonprofessorn Nolan McCarty - invandring i stora volymer driver på den ekonomiska ojämlikheten vilket i sin tur driver på polariseringen där högern går mer till höger och där vänstern riskerar att förlora sig i identitetspolitik. 

Nolan McCarty besökte Sverige och studieförbundet SNS i oktober 2018. I sitt föredrag presenterade han unikt långa tidsserier av fakta om invandring, ojämlikhet och omröstningar i den amerikanska kongressen. Inte minst visar han tydligt hur amerikanska arbetare fick betydligt bättre chanser att etablera sig på ett mer jämlikt sätt under de runt fyrtio år mellan 1930 och 1970 då USA ströp invandringen till ett minimum. Ett par generationer slapp låglönekonkurrens och ständig social oro från ständigt nyanlända folkvandrare. 

Sverige har under flera år varit ett målland för stora folkvandringar från Mellanöstern och Afrika. Somliga har snabbt hittat koden och etablerar sig nu på arbetsmarknaderna och i samhället. För väldigt många andra är det dock betydligt mer sand än guld. Kunskapsbrist, bidragsförsörjning och elände går ofta hand i hand. Vilket eldar på ojämlikheten vilket kan driva på polariseringen. Här behövs ny politik för arbete och jämlikhet. Högern - Moderaterna - har viktiga poänger när de föreslår kraftigt begränsad invandring, bidragstak och kvalificering in till fler socialförsäkringar. Socialdemokraterna begår ett stort misstag om de låter sig företrädas av identitetspolitiska MP i den striden. Regeringsguldet kan snabbt bli till sand.