Regeringsfrågan lär nog avgöra även detta val

Socialdemokraterna och Moderaterna hämmas av SD och av ensamhet.

Överbefälhavaren Micael Bydén är en central person då Folk och Försvars konferens drar igång Politiksverige nästa måndag.

Överbefälhavaren Micael Bydén är en central person då Folk och Försvars konferens drar igång Politiksverige nästa måndag.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2022-01-03 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så är valåret 2022 igång så smått. Om inget dramatiskt inträffar så kommer nog inledningen av 2022 bli ganska så lugn politiskt. Politiken och medierna går ännu lite på halvfart. Redan nästa vecka skruvas dock allvaret och intensiteten upp rejält. Folk och Försvar samlas till två dagars Rikskonferens i Stockholm. Försvaret är inte någon stor partipolitisk stridsfråga som landet ligger nu. Men i vårt närområde spekuleras allt mer och allt oftare om allvarligare saker än sådant som partipolitiska holmgångar. Det talas om ett Ryssland som kan vara på väg att begå nya aggressioner mot grannländer. Manövrar som i så fall är ägnade åt att dels försöka avleda det ryska folkets uppmärksamhet på de egna vardagsproblemen och dels åt att visa upp ett tveksamt och handlingstveksamhet Nato. Ryssland, Ukraina och Belarus är delar av vårt närområde. Försöken att splittra och underminera Nato/EU är numera legio. Belarus utnyttjande av migranter från Mellanöstern vid Polens gräns under hösten 2021 är ett tydligt och mer publikt exempel på vad som pågår en bit österut från oss. Ett Sverige som håller ihop i riksdagen och med våra allierade i säkerhetspolitiken är viktiga utgångspunkter och ett slags trygghetsplatta för övriga samhällsaktiviteter under 2022.

Elproduktion och elöverföring är andra tunga exempel på riktigt viktig politik under året som kommer. Här är hållningen till kärnkraft - framförallt till eventuellt ny kärnkraft - en partipolitiskt skiljande fråga. Statsminister Magdalena Andersson har tydligt visat att hon vill befria sig från de låsningar som hennes föregångare hade att härbärgera i sin regering. Jag tror att det ligger i korten att riksdagen tämligen brett kan komma att enas om att "fossilfritt" ska ersätta "förnybart" när det gäller Sveriges målsättningar om hur elen ska produceras framöver.

Det finns även tecken i skyn som pekar på att de tunga - och länge misskötta - frågorna om invandring och (gangster)kriminalitet kan hamna i ett konstruktivt stim av samarbete och hållbar handfasthet. Vilket Sverige verkligen behöver. En stor del av välfärds- och trygghetsproblemen i Sverige emanerar från dessa samhällsfält.

Regeringsfrågan lär nog bli avgörande även i valet detta år. Moderaterna hämmas av att SD fortfarande är illa sett i framförallt allmänborgerliga kretsar. Socialdemokraterna hämmas av att de är för små för att vara ensamma.