Regeringen och folket bör dela insikter om vilka vi är

Den stora militärövningen Aurora 23 avslutas om ett par dagar. När Sverige och flera Natoländer som Finland, Polen och USA nyligen övade försvarskrig mot ett ryskt anfall i Skåne var överbefälhavaren Micael Bydén på plats.

Marinchefen Ewa Skoog Haslum deltog liksom ÖB Micael Bydén vid övningarna med Finland, Storbritannien och andra NATO-länder i Aurora 23.

Marinchefen Ewa Skoog Haslum deltog liksom ÖB Micael Bydén vid övningarna med Finland, Storbritannien och andra NATO-länder i Aurora 23.

Foto: TT

Krönika2023-05-10 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till tidningen Sydsvenskan sa Bydén att "Skåne är ett strategiskt hett område om ryssarna angriper Sverige. Ryssarna vill sannolikt då upprätta ett brohuvud på skånsk mark. Om fienden nyper sig fast här kan han kontrollera inflödena och passagerna till och från Östersjön."

Med Rysslands anfallskrig mot Ukraina alldeles i närheten är allt militärt mycket mer på allvar än vad det har varit tidigare. Även om allvaret förstås alltid har varit där. Men som DN: s och tidigare SvD: s säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström visar i sitt mästerverk "Den dolda alliansen" (femte utgåvan med ett nytt kapitel om Sverige som NATO-land kom i år 2023) så har mycket av hoten och Sveriges verkliga försvarspolitik hållits just dolda under lång tid.

Mikael Holmström skriver: "Sverige var ett västland och genom spioner som Stig Wennerström och Stig Bergling visste man i Moskva mer om våra västkontakter än svenska folket och även Sveriges riksdag." I "Den dolda alliansen" (som kom ut i sin första utgåva 2015) tar Holmström oss med hela den långa vägen från krigsslutet 1945 och fram till den svenska ansökan om medlemskap i NATO 2023. 

Apropå militärövningarna i Skåne nu i dagarna så redogör Mikael Holmström för kartor och detaljerade operationsorder som han hittat i polska arkiv från 1954. Här finns planer på hur polska och sovjetiska styrkor gör en kustinvasion mot Skåne: "De går in mellan Abbekås och Ystad. (--) Det svenska kustförsvaret angrips i ryggen på Falsterbonäset, i Malmö samt Åhus. (--) Även Trelleborg och Landskrona attackeras."

Mikael Holmström redogör ingående för de tio dramatiska dygn i oktober/november 1981 då den sovjetiska ubåten U137 låg på grund i det militära skyddsområdet i Gåsefjärden i Blekinge. Det var mer eller mindre krig under några dagar. Ryssland agerade aggressivt och försökte frita den kärnvapenbestyckade ubåten inne på svensk mark. Svenska trupper var flera gånger beredda på strid.Att öva försvarskrig i södra Sverige tycks kort sagt vara extremt verklighetsförankrat. 

Att det militära försvaret nu alltmer öppet övar med NATO är ett viktigt demokratiskt steg framåt. Regering och folk bör dela insikter om var i världen vi hör hemma. Vi är ett västland. Den som vill få oss att bli något annat kommer att möta hårt motstånd.