Rätt och riktigt är viktigare än höger och vänster

Författaren, poeten och vänstermannen Göran Greider förkroppsligar på många sätt den politiska kultur som präglar det offentliga Sverige. Vilket självklart inte är helt fel.

Hur skulle det kunna vara "höger" att stå upp för Mellanösterns enda demokrati Israel när landet och dess befolkning utsätts för vidriga terrorangrepp? Och vänster att stå upp för massmord på festivalfestande ungdomar?

Hur skulle det kunna vara "höger" att stå upp för Mellanösterns enda demokrati Israel när landet och dess befolkning utsätts för vidriga terrorangrepp? Och vänster att stå upp för massmord på festivalfestande ungdomar?

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2023-10-20 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han är en driven och sensibel skribent med känselspröten påkopplade mot omvärlden. Greider är en trevlig, gemytlig vänsterperson. Det problematiska är att hans liv och existens är helt digital mellan höger och vänster. Allt som händer kan liksom kopplas, tolkas, relateras och förstås genom en höger/vänsterkonflikt. Sådan är hans hållning och därför går han som hand i handske hos likasinnade på högerkanten och som hand i handske hos många privata och statliga mediebolag vars omvärldsförståelse är av ungefär samma skrot och korn. Höger och vänster är liksom livsluften i den "tjattrande klassen" i svensk offentlighet. Där kan man känna sig hemma och få uppleva att man förstår vad som händer och sker. 

Efter Hamas fruktansvärda terrorangrepp på israelisk civilbefolkning så medverkade Göran Greider som vanligt i de flesta mediebolagen. På X - medieplattformen som tidigare hette Twitter - fördömde Greider både Hamas för terror och Israel för brott mot folkrätten och rundade av sitt inlägg med orden "Och som alltid efter ett terrordåd trycks all politik högerut." (Inlägg på X 10 oktober)

Men vad är "höger" i det här sammanhanget? Och är det utanför tyckomanikratins salonger alls relevant att tala om höger och vänster när det gäller terror som riktas mot demokratier? Den enda rimliga höger/vänsterhållningen borde väl i så fall vara att attacken på Mellanösterns demokrati klassas som en attack från höger mot en demokratisk stat som utan någon hårdare konkurrens bör ses som vänster relativt sin omgivning av diktatoriska grannar? Så kan man tycka. 

Problemet för Greider och många andra i den svenska offentlighetens maskinerier och redaktioner är emellertid att de sedan barnsben ser Hamas/Palestina som vänster och Israel/USA som höger. När den upplevda vänstersidan begår brott mot mänskligheten som endast kan bedömas som varianter på samma tema som IS barbari och Förintelsen; då beklagar man sig för att terrordåden innebär att politiken "trycks högerut." Vad ska man säga mer än att det är sjukt att ideologiska låtsasbilder av verkligheterna får annars vettigt folk att se det som ett "tryck åt höger" att människor och stater sluter upp bakom Israel och vänder ryggen åt Hamas?  

Jag säger som Stefan Löfven sa 2013 "Jag har så svårt med det här med höger och vänster". Jag vill stå upp för det som rätt och riktigt. Det är det enda som räknas.