I de trakterna finns både förnuftet och de flesta väljarna

Teresa Carvalho är riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Norrköping. Hon fyllde 40 för några dagar sedan och har varit riksdagsledamot sedan 2014.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Teresa Carvalho (t v) höll en gemensam pressträff i Sandviken i söndags. Det blev en hel del tal om "järnaxlar" mellan S och M.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Teresa Carvalho (t v) höll en gemensam pressträff i Sandviken i söndags. Det blev en hel del tal om "järnaxlar" mellan S och M.

Foto: Ulf Palm / TT

Krönika2024-08-27 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter valet 2022 utsågs hon till vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Internt i partiet har hon uppdraget som ledare och talesperson för en arbetsgrupp som haft uppdraget att ta fram en ny politik mot gängkriminaliteten. Hon syns allt oftare vid partiledaren Magdalena Anderssons sida.  Senast i söndags den 25 augusti höll Teresa Carvalho och Magdalena Andersson en gemensam pressträff i samband med att partiledare Andersson höll sitt sommartal i Sandviken i Gästrikland. 

 

Det är uppenbart att Socialdemokraterna prövar sig fram när det kommer till partiets förhållningssätt visavi regeringens kriminalpolitik. Socialdemokraterna pendlar mellan en stark kritisk hållning, som det kan tänkas anstå ett rejält oppositionsparti, och en tydlig ambition att tona ned skillnaderna mellan S och regeringen i de gängkriminalpolitiska sammanhangen. Teresa Carvalho är nog den tydligaste företrädaren för den sistnämnda attityden. I samband med pressträffen i Sandviken på söndagen sa hon till Expressen att "Jag tror egentligen att det finns förutsättningar att komma överens i de här frågorna. Vi är mer överens än vad vi är oense om." Och det "vi" hon talar om är Moderaterna och Socialdemokraterna. Det behövs en "järnaxel mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i kriminalpolitiken", anser Carvalho. 

Hon utvecklar det där med "järnaxel" mellan S och M i ett svar när Expressen frågar om Socialdemokraterna är beredda att ge stöd åt regeringens moderata justitieminister Gunnar Strömmer som tillsammans med övriga regeringen och SD vill införa anonyma vittnen och sänka straffmyndighetsåldern som idag är 15 år. Teresa Carvalho svarar inte bokstavligt ja eller nej på Expressens fråga. Men det går knappast att tolka svaret som något annat än påtagligt ja-lutande: "Även om det har varit vår initiala hållning att det förmodligen inte är någonting som kommer lösa särskilt mycket, så tycker jag att vi borde seriöst överväga det. Särskilt om det är så att vi kan få till en järnaxel mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. För då måste det givetvis till ett givande och tagande."

Ur mitt perspektiv är det helt rimligt av S och Carvalho att inte försätta sig i stark motsättning till regeringens kriminalpolitik. I en sådan position finns nämligen inte mycket att hämta i en kommande valrörelse. Men "järnaxel" liknelsen kan också uppfattas på ett större sätt. För att få till en vettig regering som kan ta itu med verkliga problem framöver så är det nog så att två av de tre stora partierna behöver vara på samma sida. Just nu är det M och SD som kamperar ihop och som tillsammans är en bra bit större än Socialdemokraterna. Järnaxel-resonemanget kan därför ses som en sonderande blinkning från S till M: Ska vi inte ta och ta hand om riket tillsammans? Vi slipper V och ni slipper SD.

Nu är det ju i och för sig inte säkert att Moderaterna vill bli av med SD. Samarbetet tycks ju i vart fall utifrån fungera bra. Och Moderaterna kan vara det samlande statsministerbärande partiet. En position som nog lär bli svår att försvara vid ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna. Men vid sidan av dessa kannstöperier om framtidens regeringsformer är det alldeles utmärkt om Teresa Carvalho och Magdalena Andersson ser till att ligga så nära regeringens kriminalgängpolitik som möjligt. För där finns både förnuftet och väljarna.