När det uppstår konkurrens mellan änglakörerna så uppstår dilemman och diverse "utmaningar." Det statliga företaget Miljömärkning Sverige AB är en pådrivande faktor för godhetskonflikterna. Miljömärkning Sverige AB Svanenmärker företag som enligt regelverket bedöms vara "hållbara." En av de branscher där Svanenmärkning pågår är fondföretag som investerar i företag med sina sparande kunders pengar. Enligt Miljömärkning Sverige AB: s hemsida finns det ett trettiotal svenska fonder som är Svanenmärkta. Särskilt pådrivande i just denna bransch är fondbolagens egna "Etiska nämnd för fondmarknadsföring" (EFN) som sedan 2015 har satt upp hållbarhetsregler som tillsammans med Svanenmärkningen har varit kännbara för den svenska vapenindustrin. Enligt reglerna för Svanenmärkning får en Svanenmärkt fond inte investera i vapentillverkande företag som till exempel svenska Saab. På hemsidan skriver det statliga företaget att de krav som finns innebär "i praktiken att i stort sett alla vapenproducerande företag utesluts."
Tidningen Dagens Industris ledarsida tog häromdagen upp problemen med det god- och hållbarhetsparadigm som styr de Svanenmärkta investerarna: "Uppenbarligen är det viktigare för finansbranschen att anpassa sig till inhemska och EU-initierade hållbarhetsrekommendationer än att genom lån och investeringar bidra till unionens försvarsförmåga. Så kan vi inte ha det. Att investera i bolag som tillverkar konventionella vapen är hållbart."
Det som har hänt just nu är förstås att Rysslands invasion av Ukraina har skakat om bland godhetsnormerna i landet. Riksdagen har skickat pansarskott till Ukraina och statsminister Magdalena Andersson har talat till svenska folket om behov av en snabb upprustning av försvaret. Plötsligt har tillgång till vapen blivit en hållbar och god sak. I det nya godhetsljuset framstår det som märkligt att staten håller sig med ett miljömärkningsföretag som gör det svårare för t ex Saab - som enligt DI är en nyckelleverantör till det svenska försvaret med projekt som "stridsflygplanet Gripen och nästa generations ubåtar, A26" - att locka till sig investeringskapital. EU sitter i en liknande godhetsknipa med sin hållbarhetstaxonomi - där vapen ligger pyrt till - å ena sidan och EU-kommissionens nyliga upprop för en starkare europeisk försvarsindustri å den andra sidan. Sens moralen är väl att den kloka politiken håller sig borta från svartvita världsbilder. Ibland gör det ont att vara god.