Prövningens tid - Löfven bör hushålla mer med allvaret

Utan rätt hushållning kan man känna sig lite exploaterad eller sedd som lite dum i huvudet som behöver fyra repriser för att fatta.

Stefan Löfven vid pressträffen på måndagseftermiddagen. Det hade räckt med Löfven, skriver Widar Andersson och påminner om att även regeringen - likt folks uthållighet - prövas hårt av virusets framfart.

Stefan Löfven vid pressträffen på måndagseftermiddagen. Det hade räckt med Löfven, skriver Widar Andersson och påminner om att även regeringen - likt folks uthållighet - prövas hårt av virusets framfart.

Foto: Regeringen

Krönika2020-11-16 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsminister Stefan Löfven meddelade på måndagseftermiddagen att gränsen för lagligt och moraliskt antal människor vid sammankomster sänks från femtio och till åtta personer. "Viruset bryr sig inte om dina och mina känslor", sa Löfven apropå att de flesta av oss - inklusive statsministern - börjar bli ordentligt less på den här Coronan vid det här laget. Så är det förstås. Viruset Covid-19 bryr sig inte särskilt mycket om nånting. Viruset lever inte ens. Men det kan döda. Det har också förmågan att skicka in långt fler än vad det dödar till personalkrävande vård på sjukhus. Viruset som vare sig syns eller lever har dessutom kraften att slå ihjäl stora delar av kultur- idrotts- krog- och butikslivet i Sverige. 

Åttapersonerslagen är väl i praktiken är ett slags tillfälligt godnatt för offentliga sammankomster. Indirekt hoppas regeringen att skiftet från femtio och till åtta också ska sätta ett så pass starkt moraliskt tryck på privata sammankomster att även de i stort sett upphör; att den som inte vill bli fördömd i kvarteret avstår från hemmafester.

"Prövningens tid är här", sa Löfven och spände ögonen i oss som tittade på pressträffen och gjorde klart att det nu var dags att ta ett eget ansvar och ställa upp för landet och för sjukvården. Jag är för min egen del högst mottaglig för sådana ord. Om de används sparsamt och återhållsamt. Måndagens pressträff om åttapersonersrestriktionerna tappade lite i kraft vad återhållsamheten anbelangar. Det hade räckt med Löfven. Nu kom tre statsråd till och sa ungefär samma sak om att det nu var dags att ta ansvar och att det nu inte var dags för undanflykter och kryphålsletande. Det kan bli för mycket av det goda. John F Kennedys berömda installationstal som USA: s president  från1961 med den uppfordrande uppmaningen "Fråga dig inte vad landet kan göra för dig utan vad du kan göra för landet" har med rätta bildat skola för politiker som vill tala allvar med varje medborgare. Men utan rätt hushållning kan man känna sig lite exploaterad eller sedd som lite dum i huvudet som behöver fyra repriser för att fatta. Jag hoppas verkligen att viruset låter sig påverkas av sådana här restriktioner. I så fall ljusnar det här framöver. Tidningen Dagens Medicin rapporterar om kortare vårdtider och om färre Covidpatienter som behöver intensivvård. Och det kommer depescher om nytt och snart brukbart vaccin. Nu får vi göra vår del: Högst åtta; gärna färre.