I en ny studie (15 december 2021) skriver polisforskarna Stefan Holgersson och Johanna Westman att: "Falska förhoppningar är en instabil grund för möjligheten att komma till rätta med gängbrottsligheten."
Stefan Holgersson är polis, och professor i polisvetenskap vid Oslo universitet. Och en nagel i ögat på ett antal polischefer alltsedan han 2005 presenterade sin doktorsavhandling "Yrke polis" vid Linköpings universitet. I avhandlingens inledning ställde Holgersson några frågor som han avsåg att besvara: "Hur kan det komma sig att en del poliser avrapporterar på ett sådant sätt att gärningsmän ofta blir fällda i domstol medan andra lägger ner många timmars arbete på att avrapportera ingripanden, utan att någon gärningsman blir dömd? - Hur kan det komma sig att en del poliser lyckats fånga så många fler gärningsmän jämfört med andra polismän?"
Polisens effektivitet/brist på effektivitet och polisens sätt att kommunicera sin effektivitet har därefter varit de frågor som framförallt upptagit Stefan Holgerssons forskargärning. I den nya studien med den franka titeln "Hur skyddar och förstärker Polismyndigheten föreställningen om sin egen effektivitet?" (Linköpings universitet) granskas bland annat polisens insatser mot gängkriminaliteten. Studien ingår i forskningsprojektet ”Det myndigheter vill dölja” som finansieras av Handelsbankens forskningsstiftelser och forskningshuvudman är Linköpings universitet. Det sistnämnda är särskilt viktigt och positivt att framhålla med tanke på det obehagliga efterspel som följde på Stefan Holgerssons rapport "Kan vi lita på Brå?" (2019) Nu tycks parterna ha förlikats. Vilket förhoppningsvis ska gynna polisarbetets effektivitet.
Studiens granskning av polisens egna utvärderingar av den nationella särskilda händelsen "Rimfrost" och projektet "Sluta skjut" i Malmö är verkligen ingen uppbygglig läsning för den som har förhoppningar om en effektiv polis. En slätstruken mediegranskning i kombination med ett partipolitiskt "krig" om vem som kastar in flest miljarder och mest poliser mot gangsterkriminaliteten dämpar hoppet om en snar förbättring. Av Holgersson/Westman att döma har polisen fastnat i ett läge av politiskt anpassad kommunikation där ideliga projekt och käcka utspel om "skola och socialtjänst" överflyglar det robusta och systematiska polisarbetet.