Problem och märkligheter i terrorns och krigets spår

Sedan snart tjugo år tillbaka är Gaza en islamistisk diktatur där Hamas styr med järnhand.

En bild från kibbutzen Kfar Azza som angreps av Hamas den 7 oktober. Bilden är från 29 januari i år och visar besökare som köar för att med egna ögon se ett av husen där människor mördades och togs som gisslan.

En bild från kibbutzen Kfar Azza som angreps av Hamas den 7 oktober. Bilden är från 29 januari i år och visar besökare som köar för att med egna ögon se ett av husen där människor mördades och togs som gisslan.

Foto: Leo Correa

Krönika2024-01-31 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De ungefär två miljoner invånarna, mestadels palestinier som "ärvt" flyktingskapet av tidigare generationer, lever i grym fattigdom och är helt rättslösa visavi härskarna Hamas. Skall regeringen i Israel anklagas för något så är det för att man under lång tid mer eller mindre har låtit Hamas vara i fred. Ett Palestina som är splittrat ansågs vara mer värt för säkerheten och framtiden än att eliminera det muslimska brödraskapets ruggiga lokalavdelning på Gazaremsan. Sedan den 7 oktober 2023 har Israel av begripliga skäl en helt annan dagordning. 

Att militärt försöka slå ut Hamas är naturligtvis helt legitimt. Vilken annan regering i världen hade gjort samma sak om långt över tusen av landets innevånare mördats i en hänsynslös terrorattack och ett stort antal människor tagits som gisslan. Förmodligen skulle nog också kändiskollektivet i Sverige - även om de tycks ridas av en ofantlig iver att ständigt göra parodi på sig själva - hålla inne med sina enfaldiga upprop under någon vecka eller två om vi här hemma hade drabbats på ett liknande sätt som israelerna.  

Hamas terrordåd mot civila i Israel och deras diktaturregim i Gaza har bäring på tunga problem och märkliga företeelser även i Sverige. Allvarligast är att antisemitismen visar upp sig alltmer öppet och otäckt. Glädjedemonstrationerna i flera svenska städer efter Hamas terrordåd sände ut chockvågor i landet. När Israel sedan försvarade sig och gick till militärt anfall mot Hamas så visade det sig att det bodde flera hundra människor med svenska medborgarskap/uppehållstillstånd som nu ville ha konsulär hjälp att transporteras tillbaka till Sverige. Sveriges utrikesdepartement avråder sedan tio år tillbaka från alla resor till Gaza. 

En avrådan på mycket goda grunder förstås. Då är det ju minst sagt märkligt att hundratals människor som flytt från Hamas diktatur i Gaza tycks ha skyndat tillbaka till diktaturen så fort de fått sina svenska resehandlingar. Vilket är något som borde påverka asylpolitiken framöver. Svenska Dagbladet (30/1) rapporterar om att ett tiotal av dem som begärt hjälp att komma till Sverige har "flaggats" av Säkerhetspolisen/Utrikesdepartementet. Som sig bör är mycket hemligt. Men "flaggningen" innebär att någon reshjälp inte ges. Vilket indikerar säkerhetspolitiska skäl att avstå från transporten.Med tanke på Hamas ohyggliga våldskapital känns det bra att Säpo är vaket och alert. Diktaturkramare bör om möjligt hållas på armlängds avstånd.