Politiska sakfrågor tar över efter svartsynen

Tidigare i veckan har mätningar från DN/Ipsos och SKOP visat på minskade skillnader mellan partierna i regeringsblocket och oppositionspartierna.

Krönika2024-02-02 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna är fortsatt klart störst av partierna och landar på 34 procent i båda mätningarna. Vilket är påtagligt över valresultatet 2022 men också påtagligt lägre än de toppnoteringar som S nådde i mätningar under 2023. Enligt DN/Ipsos tappar S till både SD och V. Vilket visar den breda kyrka som Socialdemokraterna ännu är. Att kunna förlora väljare till i stort sett alla partier är den andra sidan av det mynt som ger S förmågan att kunna vinna väljare från alla håll. Denna förmåga är socialdemokratins enskilt viktigaste styrka och framgångsfaktor.

Framstegen för regeringspartierna har säkerligen anknytning till att "svartsynen" bland medborgarna visar tendenser att något vika undan. DN/Ipsos mätningar visar att "pessimisterna" - de som anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll - förvisso fortfarande är i majoritet. Men andelen pessimister har sjunkit i tre månader i rad. Samtidigt ökar andelen väljare som anser att regeringen gör ett bra jobb medan "tron falnar på att en regering ledd av Magdalena Andersson (S) skulle göra ett bättre jobb," skriver DN. 

Det kan vara så, säger Nicklas Källebring som är opinionsanalytiker på Ipsos, att Kristerssons "regering närmar sig slutet på en besvärlig början."

Mycket talar för att det är så. Inflationen är på väg ner, drivmedelspriserna har sänkts, för stunden har skjutandet/sprängandet lugnat sig, Nato-medlemskapet är tydligt på väg i hamn, regeringens kärnkraftsplaner har folkligt stöd och de flesta experter räknar med sänkta bolåneräntor under året. 

Socialdemokraterna behöver vårda sin breda kyrka. Vilket partiledningen självfallet inser och förstår. Jag tror att det av flera skäl vore klokt att slå av på takten i det ensidiga negativa kampanjandet mot Ulf Kristersson och "SD-regeringen". Att försöka skuldbelägga Kristersson personligen för att Sverige har blivit "farligare och fattigare" biter ungefär lika bra som fascism/rasism/nazism angreppen bet. Det vill säga inte alls. 

När svartsynen så sakta minskar i samhället så vill det till att Magdalena Andersson och Tobias Baudin hänger med.Traditionella paradgrenar som sakfrågor och pragmatism för ett bättre samhällsbygge blir allt viktigare för politisk framgång. Det är på det fältet som S behöver utmana om man vill minimera risken för att man nu befinner sig i början på ett besvärligt slut.