Politiska motståndare är något annat än fiender och våldsmän

Det sägs här och där att skotten mot Trump i Pennsylvania den 13 juli kan komma att ha en dämpande effekt på omfattningen av det negativa kampanjandet i det politiska USA.

Donald Trump  ses här på VIP-läktaren under det pågående partikonventet i Milwaukee i USA. Kanske försöker både Trump och Biden bli först och bäst med att växla över från aggression och till en mer respektfull och samlande artighet.

Donald Trump ses här på VIP-läktaren under det pågående partikonventet i Milwaukee i USA. Kanske försöker både Trump och Biden bli först och bäst med att växla över från aggression och till en mer respektfull och samlande artighet.

Foto: Paul Sancya

Krönika2024-07-17 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den sittande presidenten - och troligen Demokraternas kandidat i höstens presidentval - Joe Bidens kampanjteam har dragit pausat en del annonskampanjer där Trump angrips hårt på ett personligt plan. Joe Biden har också gjort ett flertal uttalanden som manar till samling och enighet. Han hänvisar till ett "fint samtal" med Trump.

DN: s USA korrespondent Karin Eriksson är på plats på konventet i Milwaukee där Donald Trump ska hålla sitt stora tal som officiell presidentkandidat på torsdag kväll (svensk tid). Hon rapporterar om en "tagen" Trump. Karin Eriksson skriver: "Donald Trump har berättat för tabloiden New York Post att han har kastat manuset till torsdagens stora tal på konventet i papperskorgen. Det var späckat med angrepp på den ”korrupta, fruktansvärda” Bidenadministrationen.Efter sin nära döden-upplevelse har han tänkt om.

– Jag skulle vilja ena landet. Men jag vet inte om det är möjligt. Folk är väldigt splittrade, säger han till tidningen."

Trump säger också att det finns "stötestenar" i form av sakpolitik: "En del vill ha öppna gränser. Andra inte. En del vill att män ska få delta i kvinnors sportteam. Andra vill inte."

Även Donald Trump hänvisar till ett "fint samtal med president Joe Biden" och tillägger att "de kan vara mer artiga mot varandra i kampanjen."

undefined
En låt av The 1975. Hur tänkte du nu, Joe Biden...?

Det är nog ingen tvekan om att både Biden och Trump har väldigt mycket att vinna på ett mer "artigt" och sakpolitiskt kampanjande här framåt hösten. Att vara/vilja vara den samlande, enande och mer fördragsamma kraften i samhälle och politik är nämligen en attityd som är mycket nära länkad till en ledande och styrande roll. Den svenska socialdemokratins dominerande roll som regeringsparti har givit S en stor fördel visavi de övriga mindre och mer ideologiskt argsinta partierna till höger och vänster. När Moderaterna nu har regeringsmakten och ett avtal som ger majoritet i alla tunga frågor så är det istället Ulf Kristersson som ofta återkommer till sin roll som ledare för "samlingspartiet" i Sverige och som kan inta en lätt överseende attityd till grälsjuka partister i oppositionen. 

Huvuddelen av vanligt, skötsamt och hederligt folk i både USA och Sverige är inte särskilt polariserade. Vilket både Biden och Trump gör klokt i att anpassa sig till. Kanske har skotten i Pennsylvania haft betydelse för den återvunna insikten om att politiska motståndare är något annat än fiender och våldsmän. 

Karta: Milwaukee