Politik är att förhålla sig till verkligheterna

Många ställer sig frågan om svensk politik och för den delen all politik kommer att påverkas och förändras av Corona?

Isabella Lövin får här representera Miljöpartiet. Ett parti vars förhållningssätt till makten kan få dem att åka ut från hela härligheten.

Isabella Lövin får här representera Miljöpartiet. Ett parti vars förhållningssätt till makten kan få dem att åka ut från hela härligheten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2020-05-07 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svaret är ja. Många ställer sig också frågor om hur politiken i så fall kommer att förändras? Svaret är att det får vi se. 

Politik är nämligen att förhålla sig. Som ekonomiprofessorn Charles E Lindblom uttryckte saken i en ögonöppnande uppsats 1959 så är "Muddling through" ett förhållningssätt som kloka politiker och beslutsfattare bör anamma. Det handlar kort sagt om att ta sig igenom verkligheternas händelser på ett sådant sätt att man når en del av det man har tänkt sig utan att få alltför många oväntade och oönskade konsekvenser i knät. Inget är heller färdigt en gång för alla. Under resans gång kommer också de mål man har tänkt sig att uppnå att förändras och att utvecklas. 

Visst finns det politiker som hävdar att det är verkligheterna som har att förhålla sig till politikens målbilder. På kort sikt är det så. Politik har makt som kan slå både pengar och teknik. Med reservationen att det enbart fungerar om verkligheternas människor och verksamheter i handling och på riktigt sluter upp bakom de politiska målbilderna. Om inte, så behövs korrigerade och andra målbilder. Alternativet till ett sådant förhållningssätt är att politiken trappar upp kampen mot pengar och teknik och mot kunskaper som går på tvärs mot de politiska målen. Det är aldrig lyckat i vare sig sina små-eller storskaliga former. Teknologin vinner till slut.

Den som storskaligt upphör att förhålla sig till något annat än sin egen målbild; den går mot diktaturen. Den som småskaligt upphör att förhålla sig; den tappar chansen att vara och att bli ett regeringsparti. Vilket vi ser hända hela tiden. Eftersom vi är ofullkomliga och ibland sitter för fast i våra fastlagda förhållningssätt. Socialdemokraterna förhöll sig inte till Alliansen och åkte ut. Alliansen förhöll sig inte till SD och åkte ut. Miljöpartiet förhåller sig inte till regeringsmakten och riskerar att åka ut från hela härligheten. 

Såsom saker och ting har utvecklats så har Coronan blivit en mycket dramatisk samhällshändelse som alla behöver förhålla sig till. En del politiker låtsas bara förhålla sig. De "vet" redan att allt är "nyliberalismens" eller någon annan ism: s fel. Andra ägnar sig åt muddling through. Medan de funderar på lämpliga förhållningssätt framåt så riskminimerar de i nuet genom att hålla sig på så säker mark som möjligt. S talar gemenskap och folkvett. M talar näringsliv och SD håller tyst.