En sammanställning som Dagens Nyheters reporter Ulrika By har gjort visar att 40 personer hittills har dömts till fängelse i mellan sex och fyra år för blåljussabotage. Enligt DN har "hundratals fler" åtal att vänta.
Lagen om blåljussabotage är relativt ny och prövas nu för första gången i stor skala. Flera tingsrättsdomar har hunnit passera hovrätter utan att skadas alltför mycket. Det som sticker ut och där justitieminister Gunnar Strömmer behöver ta nya tag - om nu inte Högsta domstolen som har gett prövningstillstånd i ett överklagat fall skapar en bättre praxis - gäller domstolarnas ovilja att besluta om utvisningar. Ett exempel: Örebro tingsrätt dömde två män till fängelsestraff och till livstids utvisning. Göta hovrätt avslog utvisningsdomarna med hänvisning till männens "personliga förhållanden." Här är Sverige för vekt och blekt. Jag har läst de gedigna förundersökningsprotokollen från de första åtalen i Norrköping. Poliser och brandmän utsätts bokstavligt för mordförsök av militanta kriminella medan en passiv mobb tittar på. Det bör inte finnas några personliga förhållanden i världen som kan sätta stopp för utvisningar av medborgare i andra länder i de här sammanhangen.
Polis och åklagare ska dock inte lastas för nedärvda tillkortakommanden i domstolsväsendet. Att stifta lagar åligger politiken och att tolka lagar åligger högsta domstolsinstans.
Blåljuspersonalens insatser under påskens sammanstötningar med grova våldsverkare blir inte mindre heroiska när man tar del av den utvärdering av insatserna som polisen tagit initiativ till och som presenterades onsdagen 14 december. Den externe utredaren Gunnar Karlsson pekar på att många av de poliser som deltog i insatserna saknade utbildning och kompetens. Det fanns också brister i ledningen för polisinsatserna. Ändå var polisen tvungen att ge sig in i infernot av stenar, bränder och våldsamma attacker. Flera hundra poliser skadades under tjänstgöringen. Här finns mycket att förbättra. Johan Olsson som är chef på polisens operativa avdelning NOA håller med: "Vi måste hela tiden omvärdera våra prioriteringar. Det som hände i påskas får inte upprepas", säger han till SVT. Det är bra. Framgångarna för polis och åklagare i utredningsarbetet efter våldsutbrotten är i sig en viktig insats för att förhindra en upprepning av påskens vansinneskravaller i flera svenska städer.