Polisens tredjefemma spelade med raka puckar i Agenda

Micael Säll Lindahl är polischef i Norrland och ingår i den nationella polisledningen. I söndags kväll var han gäst i SVT: s "Agenda".

Micael Säll Lindahl är polischef i Norrland. Han känns som en verklig polis som inte är rädd för raka puckar när sådant behövs.

Micael Säll Lindahl är polischef i Norrland. Han känns som en verklig polis som inte är rädd för raka puckar när sådant behövs.

Foto: SVT

Krönika2023-04-25 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han var milt sagt bjuden med armbågen. "Varför har dom skickat hit dig tror du?", frågade programledaren Camilla Kvartoft utan att ens försöka dölja sin irritation över att rikspolischefen Anders Thornberg avböjt medverkan i Agenda. 

"Tja, det är som i hockey. Ibland spelar förstafemman och ibland spelar tredjefemman. Idag spelar tredjefemman", svarade Micael Säll Lindahl med antydan till ett lätt leende i mungipan. Kort sagt; det bjöds på bra teve där i Agenda.

Redaktionens vinkel var att granska "tystnadskulturen" inom polisen och om det var "vänskapskorruptionen" inom kårens chefskadrar som bidrog till att ett misstänkt fall av jäv mellan två av de högsta cheferna slutade med ett tragiskt dödsfall. Polisen är Sveriges största myndighet med runt 35 000 anställda. I en så stor skara medarbetare finns självfallet alla tänkbara åsikter representerade: Så ser det ut. Inget konstigt med det. Och för en utomstående - och ibland även för inomstående - är det omöjligt att säga vilka av de missnöjda eller nöjda som har mest rätt. Var och en äger ju rätten till sina upplevelser.

Tredjefemman Säll Lindahl gjorde en bra insats i Agendastudion. Det var mer raka puckar än snirkligheter. Han sa saker som behöver sägas men som förstafemmans lirare ibland inte kan eller vågar eller bör säga. Norrlands polischef sa till exempel att det behöver ju inte vara vänskapskorruption när "någon annan än du själv fick jobbet som du sökte. Det kan ju vara så att den som fick jobbet var skickligare." Han bemötte också anonyma påståenden från poliser om tystnadskultur som gjorde att man åkte in i "frysboxen" om man sa emot. "Det kan ju vara så att bara för att du upplever att du betraktas som "obekväm" så gör inte det dig till en bra chef." 

Micael Säll Lindahl förnekade inte att det finns problem inom polisen. Men ha la sig inte platt för medievinkeln. Han påminde om att media bevakat relationen mellan två polischefer i en omfattning som vore det ett "statsministermord". Vilket borde leda till eftertanke i den branschen. 

Norrlands polischef tycks stå mitt i polisverkligheten. Strax före nyår blev han skallad och hotad av en 22-årig snattare från Norsjö. Som chef tvingas han skicka flera tiotal poliser ner till Stockholm för att hjälpa till med insatser mot våldsutbrottet i huvudstaden. Tredjefemman känns som den mest verkliga polisen. Den borde vi tala mer om. 

Agendas programledare Camilla Kvartoft och polischefen Micael Säll Lindahl bjöd på intressant teve på söndagskvällen.
Agendas programledare Camilla Kvartoft och polischefen Micael Säll Lindahl bjöd på intressant teve på söndagskvällen.