Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pervers bostadsmarknad

När barn blir beroende av föräldrarna för att hitta någonstans att bo har det gått snett. Sverige behöver en bostadspolitik som gör det möjligt för ungdomar och människor med låga inkomster att få en hygglig bostad.

Sverige behöver en bostadspolitik igen.

Sverige behöver en bostadspolitik igen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2024-07-03 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fram till förra året ägde jag en halv lägenhet i Fruängen. Hustrun äger 40 procent av en lägenhet i Hammarbyhöjden. Jag hjälpte sonen och hustrun dottern. Trots stadiga inkomster och att barnen kommit upp i 30-års åldern hade de inte kunnat köpa sina lägenheter utan vår hjälp.
Nu kanske någon tror att det här är ett Stockholmsproblem. Visst är det dyrast i Stockholm, men det krävs ett rejält sparande eller föräldrar med god ekonomi som kan hjälpa till i en rad städer i Sverige.
Det visar en sammanställning som Hypotek gjort utifrån Svensk Mäklarstatistiks siffror över vad en etta på 30 kvadratmeter kostat i genomsnitt. I Stockholm måste man spara 3 600 kronor i månaden i tio år för att få ihop till kontantinsatsen. I Göteborg krävs 2 165 kronor i månaden, i Malmö 1 400 kronor, i Linköping 1 568 kronor medan det i Norrköping räcker med 464 kronor i månaden för att kunna betala insatsen för genomsnittsettan.
Nu kan man ju tycka att det inte är rimligt att alla ska kunna bo i Stockholms innerstad. Men siffrorna visar att det krävs ett ordentligt sparande för att köpa en etta även i Stockholms förorter. 1 524 kronor i månaden i tio år behövs i Haninge, 1 748 kronor i Huddinge och 1 146 kronor i Södertälje. I regioncentra som Västerås, Örebro, Gävle krävs det också sparande på en knapp tusenlapp eller mer i tio år för att kunna köpa en etta på 30 kvadratmeter.
Siffrorna talar sitt tydliga språk. Bostadsmarknaden är pervers. Bristen på lägenheter med rimlig hyra leder till skyhöga priser på bostadsrätter och andrahandshyror som ligger långt över gränsen för vad som är vettigt.
Sverige hade en gång i tiden en bostadspolitik med stora subventioner för byggande av hyresrätter. Det systemet kostade tiotals miljarder per år och fungerade dåligt. 
Det avskaffades och marknaden skulle ordna bostadsbyggandet. Samtidigt blev ränteavdragen kvar för villaägare och bostadsrättsinnehavare.
Där står vi nu och för varje dag som går med rapporter och beräkningar som Hypoteks står det alltmer klart att något måste göras. Det är dags att bygga nya hus med lägenheter med subventionerade hyror. Det är dags att allmännyttan får subventioner för att sänka hyrorna i befintliga hus. 
Det måste finnas lägenheter med lägre hyror till de som har störst behov.