Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Persson ger oss de stora linjerna i påskens budskap

Det nära samarbetet inom EU har nu ett kvarts sekel på nacken här i Sverige.

Göran Persson skriver i sitt nyhetsbrev att en del av hans tankar har kommit till honom under arbete på de "sörmländska fälten" vid gården Torp i Stjärnhov.

Göran Persson skriver i sitt nyhetsbrev att en del av hans tankar har kommit till honom under arbete på de "sörmländska fälten" vid gården Torp i Stjärnhov.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Krönika2020-04-09 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En växande del av befolkningen tar medlemskapet i den europeiska unionen som en vardaglighet som liksom bara finns där och som de allra flesta vill stanna kvar i. Till och med Vänsterpartiet har på sistone äntligen frigjort sig från sina sovjetiska rötter och meddelat att de inte längre kräver att Sverige ska lämna Unionen. Liknande tongångar hörs även från det tidigare starka sverigedemokratiska motståndsnästet. I takt med att partiet växt och att möjliga regeringsunderlagsuppdrag har blivit allt mindre omöjliga så har partiet steg för steg fjärmat sig från diverse udda tankegods från sina fornsmå dagar. 

Så slog Coronakrisen till och fick EU-bygget att återigen skaka i sina grundvalar. Den inre marknadens mycket framgångsrika kungstankar om rörlighet och samarbete försvann på en kafferast när land efter land blixtsnabbt reagerade på nationalistiska reflexer och stängde gränser för både folk och somliga varor. 

Jag har tagit del av ett nyhetsbrev  om "EU:s väg ut ur och framåt efter Coronakrisen" som den förre statsministern Göran Persson skrivit i sin roll som Senior Advisor i  konsultbolaget JKL Kekst CNC. 

Göran Persson kan som få lägga ut texten om de stora linjerna utan att man som en enkel, fattig och syndig människa känner sig utanför de där linjerna. Han rör sig lämpligt nog nära påskhelgens stora och sammansatta budskap om missmod och hopp och om död och återuppståndelse.

Han förutspår "väldiga spänningar" i euro-samarbetet när väl den värsta krisen har lagt sig. Han varnar för att om Italien – en av världens ledande industrinationer – faller ur  euro-gruppen så "skulle det bli ett svårt fall" för valutan och för EU. 

Han ställer frågan om "det relativt färska EU-ledarskapet är moget uppgiften" att samla ihop EU: s viktigaste nationer och relationer för  att med "styrka och relevans" visa att Unionen gemensamt kan visa sina medborgare och världen att vi har kommit till en vändpunkt. Perssons förslag är att EU ska ta på sig den "grannlaga uppgiften" att peka ut en dag "då vi släpper alla reserestriktioner, med andra fortfarande relevanta restriktioner bibehållna."

Ett sådant besked skulle ge miljontals instängda människor hopp om en bättre morgondag, skriver Göran Persson.

Så är det. EU-samarbetet är av stor betydelse för vårt välstånd och välfärd. Så låt oss sätta vårt hopp till att EU repar sig och till att V och SD inte korrigerat sin kurs helt i onödan. 

Karta: Stjärnhov