Partiledardebatt i Folkbladet på söndagskvällen

Krönika 10 oktober 2021 14:06
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På söndagkvällen är det partiledardebatt i SVT. Debatten börjar klockan 20 och pågår fram till klockan 22, vilket innebär att vi inte hinner få med några kommentarer om partiledardebatten i måndagens papperstidning. Folkbladets trycktider omöjliggör tyvärr något sådant. 

Däremot kommer det att runt klockan 22:15 på söndagskvällen gå ut en artikel i vår app, i mobilen och på vår webb med kommentarer och analyser från de åtta partiledarnas sammandrabbning i studion. Fyra frågor ska diskuteras enligt programledarna: Jobben, skolan, klimatet och kriminaliteten. Personligen tycker jag det är ett otyg att SVT ska skriva partierna på näsan vad de ska tala om. Den här styrningen är olycklig eftersom den försvårar för partierna att tala om just det som de framförallt vill föra fram till medborgarna som snart blir väljare. 

Nu brukar ju partiledarna lyckas med att ändå "smyga ut" med budskap som de är särskilt angelägna om. Men de riskerar att bli tillsagda att hålla sig till ämnet. Vilket som är "ämnet" är ju faktiskt en sak mellan varje parti och väljarna. Partiernas prioriteringar - hur de ser på saker och ting – är ju det som gör dem attraktiva/mindre attraktiva i våra ögon. Så det vore skönt om SVT avstod från den här lusten att styra över politiken.

Nå; det är som det är med den saken. I mina kommentarer i kväll kommer jag att kolla efter nyheter, tendenser till nybetoningar och glidningar från partiledarna. Hur agerar de inför blockbygget på respektive sida? Anpassar sig C och V lite mer till varandra eller blir det hård konflikt ända in i kaklet? De tre små som riskerar att ramla ur; hur agerar de? Kommer Nyamko Sabuni att anstränga sig för att ligga nära M för att liksom lugna eventuella stödröstare om Liberalerna är att lita på ur ett moderat perspektiv? Löfvens sista partiledardebatt någonsin; hur använder han de timmarna? Hårda angrepp eller försonande tonfall? Hur ska SD förhålla sig till sin allt starkare knytning till ett möjligt regeringsblock? 

Det finns mycket att fundera på. Titta in här i kväll vid 22:15-tiden så ska jag försöka ge mina synpunkter på frågorna som finns i den alltmer spännande inrikespolitiken!


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

MP, V och SD i topp i lokal klimat- och miljörankning

MP, V och SD i topp i lokal klimat- och miljörankning

Sörsjön kvar i kommunal ägo – Moderaterna ville sälja

Sörsjön kvar i kommunal ägo – Moderaterna ville sälja

Lugna men aktiva demonstrationer mot AfS:s torgmöte

Lugna men aktiva demonstrationer mot AfS:s torgmöte

Widar Andersson: En skolös vänster och vildar på vift

Profilbild