Partier mår nog bra av andra inkomster än bidrag

Socialdemokratiska A-lotterierna har sedan mitten av 1940-talet dragit in flera miljarder kronor till partiet. Det är mycket pengar som självklart har vållat en hel del bråk med andra partier under åren.

Spel- och lotteribranschen har förändrats kraftigt i takt med den tekniska utvecklingen. På bilden ser vi glada medarbetare på Cancerfonden som år 1998 lanserade "världspremiären" för ett nytt telefondrivet lotteri. A-lotterierna har varit en pådrivande aktör i branschen under mer än 75 år.

Spel- och lotteribranschen har förändrats kraftigt i takt med den tekniska utvecklingen. På bilden ser vi glada medarbetare på Cancerfonden som år 1998 lanserade "världspremiären" för ett nytt telefondrivet lotteri. A-lotterierna har varit en pådrivande aktör i branschen under mer än 75 år.

Foto: TT

Krönika2023-05-05 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns flera rimliga konfliktytor. Kombinationen av närmast "evigt" regeringsinnehav och därmed lagstiftande om bland annat regler och skatter för lotterier och rollen som ägare av ett stort lotteri är inte klockren ur ett jävsperspektiv. 

Den borgerliga regeringen ämnar nu utreda den legala framtiden för politiska partiers lotterier. Regeringen hämtar kraft från avslöjanden i bland annat Expressen där det framstår som om A-lotterierna anlitar säljbolag som använder milt uttryckt oseriösa metoder i sin försäljning. Exempelvis tycks försäljningen bryta mot regelverk som slår fast att ändamålet - vem som tar hand om lotteriets vinst - tydligt ska framgå. S och DN: s ledarsida slår tillbaka med argument om att regeringen och SD, á la Trump och Orbán, är ute efter att tysta det stora oppositionspartiet. Håhåjaja.

Jag har en lång relation med A-lotterierna. Som kretsombudsman för SSU i Nässjö i mitten av 1970-talet stod jag nästan varje lördag utanför Domus och sålde A-lotter. Storvinsten var en ny bil från SAAB. För att öka intresset kunde jag varje lördagmorgon kvittera ut en fin SAAB från den lokala handlaren och parkera den på platsen där jag sålde lotter. Utan A-lotterna var det tveksamt om jag fått någon lön vissa månader.

Under årens lopp har det riktats kritik mot att det lottförsäljande partiet bidrar till ökat spelberoende och till att folk hamnar hos kronofogden för obetalda spelskulder. I ett lite längre perspektiv har Socialdemokraterna mycket långa relationer med inkomstbringande aktiviteter som inte alltid har varit helt folkhälsobefrämjande kanske.

När det förra seklet var ungt arrangerade många fattiga S-föreningar och fackklubbar fester och danser på söndagarna för att få in några kronor. S-profilen Herman Lindholm i Göteborg (död 1955) är en legendar i sammanhanget med starten av Liseberg på sitt CV. Och mycket bråk har det varit. Journalisten Per Ek skickade mig nyligen en fin och kul text om ett dansbanebråk 1943 i bruksorten Fredriksdal utanför Nässjö. Där stoppade frikyrkorna och landsfiskalen de lokala sossarnas planer på en fest med dans, pilkastning och försäljning av pilsner klass 1. 

Jag tycker att det är en styrka om partier och föreningar drar in mer av sina pengar genom eget arbete än genom statsbidrag. Att få in pengar på fest och spänning är inte så dumt. Att förbjuda partilotterier är dumt. Att utreda villkoren för regeringspartiinkomster är nog inte så dumt.